КОНТАКТИ

Офис: гр.Пловдив
           ул."Елиезер Калев" №21

Телефон: 032 633 560
Мобилен:0898 613 555

Email: lawyer.nenova@gmail.com

87 коментара:

Анонимен каза...

Здравейте!
1.Моля,обяснете ми как тълкувате чл148 ал7 от ЗУТ.Имам незаконни постройки /лятна кухня и барака за дърва/до
законната ми къща.Те са построени от родителите ми ,който са починали.Сега искам да пристроя ,но ме карат да
узаконявам незаконните постройки ,а аз нямам тази възможност и искам да се възползвам от този
член,но обяснете ми възможно ли е?
2.Имам отстъпено право на строеж само за къщата 70кв.м и то е реализирано.За бараката и лятната кухня нямам ,а те са построени преди 1989г.Дори да съм имала ОПС ,то е изгубило давност.Защо ми искат ОПС.Искам да ми се издаде свидетелство за търпимост.
Моля ,обяснете ми какво да направя.Въртя се в омагьосан кръг.

Благодаря,че Ви има!!!!!

А.Ненова каза...

чл.148 ал.7 от ЗУТ не се отнася за собствениците, които не са извършили строежа, т.е. на Вас може да се разреши пристрояване и/или надстрояване на къщата при следните условия:
1. парцелът да е Ваша собственост или да Ви е отстъпено право на строеж в чужд имот
2. незаконно построените сгради (лятна кухня и барака за дърва) да са търпими строежи
3. заварените незаконни сгради (лятна кухня и барака) да са включени в действащия план за застрояване (ПУП - ПЗ)(на скицата следва да са означени с плътна черна линия и защриховани)
4. ПУП-ПЗ да допуска застрояване на парцела - по-голямо от реализираното, т.е. да се предвижда застрояване на площ по-голяма от тази на къщата Ви (70 кв.м.) + площта на лятната кухня + площта на бараката, както и на по-висока сграда/сгради от построената/-ните.

Анонимен каза...

Антоанета Линкова
Здравейте,искам да разбера как да се приложи закона за давност за наследствен имот обработваема земя(от кооперацията), които е 4.800 декара , но има 8 наследника т.е. по 0.600 квадрата на човек се пада,който продължение на 11 години не е потърсен от наследниците?
Може ли да се придобие цялата земя от един от наследниците без другите да се откажат от парцела си,като се приложи закона за давността ? Какви документи трябва да се приложат и към кого да се обърнем за съвет? Един от наследниците този който иска да придобие земята е гледал до последните дни майка си чиято земя е нейна, а едновременно е имал е нотариален акт чрез гледане и издръжка на къща.
Много се надявам да ми отговорите!
Благодаря предварително!

Unknown каза...

Здр.казвам се Николай имам голям проблем преди две години закупих имот от една вазрасна жена която имаше наториален акт за имот 530 кв.твардеше че е единствен наследник
но за сажаление днес получих искова молба за имота от наследничка която иска да вземе целия имот като тварди че завещанията на майкаи и вуйчо и е фалшифицирано и на това основание е издаден нат.акт какво може да ми направи тя и брат и като твардят че сега те са наследници и не ги интересува че тяхната вуйна има брак с вуйчо им от много години над 10.Ще ме изхварли ли от имота с децата ми ако се окаже че завещанията са фалшиви и какви са мойте козове поне да ми остане нещо от имота.Моля ви напищете ми отговор на niki_fara@abv.bg ще ви бада благодарен да ме посаветвате нещичко.

Анонимен каза...

Виолета Венева

Здравейте!
Много съжалявам,че не сте в София,бих искала да направя консултация с Вас.
Виждам ,че сте компететна относно ЗУТ .Тук засега немога да намеря толкова
компетентен адвокат същевременно и човек от откликващ на проблемите на хората.
Имам една молба ,ако е възможно да ми обясните :

Накратко:
Имам законно построена къща върху общинска земя през 1970г.Преди нея през 1965г баща ми е построил незаконно лятна кухня.Сега искам да направя пристройка от 23кв.м ,но архитекта ми поставя условие да премахна лятната кухня. Аз не искам, тъй като няма къде да живеем ,а не мога да ги узаконя поради финансови проблеми.Не ми
дават и търпимост, защото земята е общинска.В момента чакам оценката за ОПС за пристройката.

Моля ,дайте ми съвет има ли смисъл да плащам ОПС/а то не е малко/ ,ако всичко след това ще
бъде пак незаконно .Имам ли някакъв шанс да бъде законна тази пристройка без да премахвам лятната кухня.
Архитекта на общината ми каза ,че няма да ми се издаде разрешение за ползване ,докато не съборя лятната кухня.
Няма ли някакви закони или нормативи ,който да ми разрешават допълващо застрояване през 1965г,може ли къща без допълващо застрояване,та дори да е барака за дърва?
ОПС на къщата ми е безвъзвездно и само за къщата.
Правилно ли да ми бъде издадена виза за проектиране ,да ми бъдат одобрени предварителните проекти ,да ми бъде разрешено за си платя ОПС и сега да ми заявява ,че трябва да премахна тази л.кухня.


1.Къде мога да открия законите и нормативите за построяване на
допълващо застрояване върху общинска /тогава държавна/през 1965г.
2.Ако имам редовни документи за построяване на пристройка с акт 14 и акт 15,но без акт 16 или разрешение за ползване /незная какво точно ми трябва/,мога ли след време да получа акт 16 след като изпълня всички предписания
на гл.архитект на общината.

Ще бъда много благодарна ако откликнете на моя проблем със съвет.
Благодаря

Анонимен каза...

Zdraveite kazvam se Olga Antonova shte vi pomolq za savet. Ako sam iznesla kyxnqta na balkona predi 10g moje li obshtinata da me globi I kakvo da napravq.shte vi bada blagodarna ako mi otgovorite.

А.Ненова каза...

Олга Антонова,
по принцип "изнасянето на кухня на балкон" без проекти е незаконен строеж, но ако е извършен преди 1987 г. той е търпим строеж по смисъла на §16 от ПЗР на ЗУТ. В случай, че никой не възразява, най-добре да изчакате следваща амнистия за узаконяване по ЗУТ, т.к. срокът на последната изтече на 26.11.2013 г.

Анонимен каза...

Много благодаря за отговора но съседката над нас заяви че ще пуска жалба. Незнам на нея с какво и преча.

Анонимен каза...

Адвокат Ненова,
Впечатлена съм от професионализма Ви затова се обръщам за съвет.
Имам няколко въпроса към Вас
1. Кога се очаква следващата амнистия за незаконните строежи и пристройки и през колко години се случват? Последната амнистия приключи през м.11.2013.
2. Може ли снимков материал, от старата сграда, да служи за доказателство за наличието на открита тераса, която не е отбелязана в скицата и нотариалния акт?
3. Пристройката се наложи, за да се изгради баня, заради която се свързаха откритата тераса с построено допълнително помещение към къщата, служещо за склад и е продължение на две стаи от долния етаж. Понеже банята се построи на ъгъл се създаде и коридор, и на празното пространства между постройката и банята построихме кухня и тераса.
Бихте ли ни насочили какво трябва да направим, за да сме спокойни и се опитаме да въведем нещата в ред.
Предварително Ви благодаря
Янчева

А.Ненова каза...

Госпожо Янчева,

дали и кога ще има следваща амнистия за незаконни строежи зависи от Законодателя.
По отношение на пристройката Ви: в зависимост от това кога сте реализирали незаконното строителство то може да е търпим строеж и да не подлежи на премахване. Търпими са тези строежи, които са изградени преди 1987 г. и съответстват на строителните правила и норми. Ако Вашият случай е такъв, можете да се снабдите с удостоверение за търпимост по §16 от ДР на ЗУТ.

Анонимен каза...

Здравейте,
казвам се Цветелина и имам въпрос към Вас. Имам автомобил на мое име, който от 2011г е в неизвестност. Обявен е за издирване в РПУ и имам отказ от Прокуратурата за образуване на до съдебно производство. Не съм плащала данък от 2010г- последният платен данък е за 2009г. Питането ми е мога ли да се възползвам от 5-годишния давностен срок при данъците върху МПС и ако мога какви са стъпките и кога мога да подавам съответното заявление в НАП?
Благодаря ви много за отговора!

А.Ненова каза...

Цветелина, в случай че дължите данъци за 2010 г., то изискуемостта им е настъпила на 1.01.2011 г. Давностният срок, в който се погасяват вземанията за данъци е 5-годишен и изтича на 1.01.2016 г.За следващите 2011, 2012 г. и т.н. данъците са дължими.Съветвам Ви да внесете заявление в Дирекция "Местни данъци и такси" в общината, в което да опишете случая и да поискате да бъдете освободена от задължението за плащане. Приложете и прокурорското постановление.

Анонимен каза...


здравейте имам къща закупена през 1969г.
през 1989г. направих пристройка и надстройка но нямам акт 16 имам само разрешението за строеж и устройствени планове.
сега синът ми иска да строй трети етаж ще има ли проблеми без този акт 16
благодаря

Анонимен каза...

здравеите,имам къща върху наследствен имот ,която е на мое име придобита с давностно владение.Живея там от 20г непритесняван от никого.Как мога да стана собственик,благодаря предварително.

А.Ненова каза...

След като сте собственик по давностно владение и ако сте се снабдили с нотариален акт, то не е необходимо да предприемате каквито и да било други действия.

Анонимен каза...

Здравейте!Тъй като баща ми почина а къщата в която живееше е много стара и бих казала дори опасна едната стая дори се срути а и съседите се страхуват да не падне цялата къща и трябва да предприема нещо.Но в нотариалния акт пише"собственост на недвижим имот придобит по давност-полумасивна жилищна сграда построена въз основа на отстъпено право на строеж върху общинско дворно място "При това положение какво мога да направя? 1 имам ли право да продавам? 2 понеже къщата е опасна имам ли право да я съборя ? 3 и ако я съборя ще си вземе ли общината мястото понеже няма да имам вече нищо върху него ? Благодаря ви!!""

А.Ненова каза...

Въз основа на договора за отстъпено право на строеж и след като изготвите архитектурни проекти и се снабдите с разрешение за строеж, можете да построите наново къщата в същия обем.

Анонимен каза...

Здравейте, адвокат Ненова.
Имам следния въпрос към вас , като предварително Ви благодаря.
През 1997 година получавам разрешение за строеж ,изготвя се и архитектурен проект и строежа започва.Едноетажната сграда се строи на границата на имота както е дадено в проекта който е съгласуван и одобрен от общината(съседния имот е общинска собственост).Впоследствие пристроявам незаконно към законна постройка,новата част продължава линията на старата,тоест отново на границата на имота .Съседният имот , който беше общинска собственост бе продаден малко преди да предприема действия по узаконяването.Съседи ми станаха частни лица.Въпросът ми към вас е : тъй като нямам документи за допълнителната постройка ,строена 2001 година ,когато съсед все още ми е общината ,мога ли да извадя удостоверение за търпимост само за нея?

Анонимен каза...

Здравейте г-жо Ненова , срещу домът ми се намира заведение , което се води "Кафе", но в него след 17ч. се продават незаконно алкохол и мезета . Заведението се води преместваем обект, не отговаря на никакви хигиенно-санитарни и противопожарни изисквания за "Кафе", а зад него наглият собственик е построил незаконно върху общинска земя и тоалетна. Въпросната незаконна кръчма и тоалетна се намират в междублоково пространство на около 5-6 м от гаражите на приземния етаж на отсрещният блок и затрудняват използването им. Подал съм множество жалби до общината, агенцията по безопасност на храните-Пловдив, ОДМВР-Пловдив, РДНСК-Пловдив , Служба пожарна безопасност, но собственикът има връзки навсякъде и проблемът не се разрешава вече осем години.Клиентите на заведението са кварталните алкохолици , които вдигат голям шум и сипят обиди, и закани срещу мен и семейството ми заради подадените сигнали. Ние сме подложени на ежедневен тормоз от тяхна страна в собствения си дом. Много ви моля за съвет !

А.Ненова каза...

Oтносно постройката на имотната граница:

за да се признае един строеж за търпим, той следва да се допустим, т.е. да отговаря на изискванията на ЗУТ за височина, местоположение, плътност, Кинт и др., на застроителния план, да има съгласие на съседите, до чийто имот е долепена постройката, както и на съсобствениците в парцела в който тя се намира (ако има съсобственици). От общината биха могли да Ви издадат удостоверение за търпимост, ако са изпълнени горните условия.

А.Ненова каза...

По отношение на "Кафето":

имате възможност да заведете дело в районен съд и да искате прекратяване на дейността, като ще следва да докажете че Ви пречи и с какво.

Анонимен каза...

По отношение на "Кафето"- Първо искам да Ви благодаря за отделеното време и отзивчивостта Ви. И искам да Ви задам още един въпрос :- какво е законното разстояние, на което трябва да се намира въпросният преместваем обект-павилион ( Кафето) от гаража на съседът ми , че да може той безпрепятствано да прибира и вади колата си ? Този човек е единственият съсед освен мен и семейството ми , който не е клиент на въпросната незаконна кръчма , и се надявам заедно с него да успеем да защитим правото си на нормално съществуване !

А.Ненова каза...

Параметрите на улици, паркинги са посочени в Наредба №2 от 2004 г. за планиране и проектиране на комуникационно-транспортните системи на урбанизираните територии.
Въпросът е от компетентността на архитект. Но бихте могли да се запознаете с наредбата.

Анонимен каза...

Д.Желязкова-Здравейте,г-жо Ненова! Поздравления за това,че помагате на толкова много хора! Моят въпрос е следният:баща ми почина преди няколко месеца.Той живееше в апартамент,който сега ще продадем.Наследници сме аз,сестра ми и майка ми.Кой каква част получава? Имам и още едно питане:В родната къща на татко от няколко години живее братовчед ми(дете на сестра му,която е починала).Има ли вероятност,ако са минали 10 години откакто той живее там, да му се полага по давност? Благодаря Ви за отговора.

Антон каза...

Здравейте пише ви Антон.Собственик съм на приземен етаж и 1/2 идеални части от двора на мен и брат ми.Към приземния етаж съм построил тераса през1999г.През това време майка ми е собственик на първия и втория етаж и целия двор от нея имам декларация за съгласие за изграждането на терасата от 1999.Сегашния собственик брат ми иска да ми я блъсне как да я узаконя или да извадия удостоверение за търпимост като за него вече ми искаха подпис от брат ми и той не се съгласи.

А.Ненова каза...

Д. Желязкова,
ако апартаментът е придобит по време на брака между майка Ви и баща Ви, наследствените квоти са:
-4/6 - на майка ВИ
- по 1/6 за Вас и сестра Ви.
Ако жилището е лична собственост на баща Ви:
- по 1/3 за всяка от вас.

Между наследници давност не тече.

А.Ненова каза...

Антон,

даденото съгласие следва имота, а не неговия собственик, поради което от общината следва да Ви издадат удостоверение за търпимост в случай, че въпросната тераса е допустим строеж (съответства на строителните правила и норми).

Анонимен каза...

Здравейте адвокат Ненова!Аз искам да попитам,какво мога да направя в този случай:Имаме наследствени имоти от дядо ми но не сме се разделили с доброволна делба,при направена проверка установих че някой от другите наследници е дал тези имоти под арента но без наше знание и позволение!какво мога да направя,имам ли право на обеща те ние!

А.Ненова каза...

Поискайте писмено от арендатора да Ви заплаща полагаемата Ви се част от арендата.

Анонимен каза...

Здравейте! През 2000г. придобих чрез покупко-продажба тристаен апартамент в София. Но поради определени причини не го декларирах в общината и съответно не съм плащал и данъците му.
Какви наказания ще отнеса ако сега го декларирам ? Чувам за някакъв давностен срок за погасяване на вземанията, но какво означава това?

Анонимен каза...

Здравейте, въпросът ми е следния. Майка ми е починала и баща ми живее с друга жена повече от 10 год в семейното жилище, аз съм единствено дете. След време тази жена ще има ли някакви права над жилището на майка ми и баща ми?

А.Ненова каза...

След смъртта на майка Ви, жилището се притежава от баща Ви и от Вас (ако нямате братя и сестри) в съсобственост по наследство при квоти:
3/4 за баща Ви и 1/4 за Вас.
Втората съпруга би имала права върху жилището само при положение, че баща Ви й прехвърли своя дял - частично или изцяло.

А.Ненова каза...

Новопридобити недвижими имоти се декларират в общината - Дирекция "Местни данъци и такси". Ще трябва да платите данък "сгради" и такса битови отпадъци за имота за период от 5 години назад, т.к. за предходния период до 2000 г. задълженията за плащане са погасени по давност.

Анонимен каза...

Уважаема госпожo Henoba,

Съседката ми в Суходол ме уведоми, че от общината са й направили грешна скица на имотите и сега 90 кв.м от моята плевня е в нейната скица, върху която плаща данъци.
Процедурата за поправка е доста сложна и скъпа.
Въпросът ми е - трябва ли аз да се занимавам с поправката на кадастъра и скиците? Аз имам нот. акт на имота и земята и къщата стои там от 100 години на едно място. Съседите не претендират нищо, просто искаме да оправим грешката. Мислите ли, че можем да подадем жалба към общината?
На първа инстанция майка ми ще отиде да извади скици на нашия имот, за да видим как стоят нещата там.

Изчетох доста по темата и разбрах, че това е чест проблем в България. Но след това корекциите ти бъркат в джоба. Също така попаднах на форум на геодезисти, където си задаваха въпроси върху неработеща програма, която ги пращала в Гвинея. Аз се чудя защо после ми искат като за старт 500 лева за поправка на скица.

Анонимен каза...

Svarzano sas vaprosa za greshka v skicata v Syhndol imeta mi e Violeta.


Дора каза...

обственик съм на имот в който има построена сто годишна къща и оградна паднала мрежа вследствие на което границите на имота са изгубени.Реших да подновя ограждението но от общината ме карат да бутам старата къща за да ми дадат разрешение .Не разбирам какво общо има оградата с къщата и защо трябва да я бутам за .Уточнявам че от общината ми искат технически документ за къщата при условие че по това време на строежа не са издавани такива ,имам само натурален акт
Отговори

А.Ненова каза...

Дора,
за да възстановите границите е необходимо да се обърнете към геодезична фирма, която да замери и трасира имота Ви.

Мария каза...

Казвам се Мария Алексиева
Въпросът ми към Вас е следния:
купих си апартамент чрез Частен съдебен изпълнител.
Интересува ме дали с покупката станах собственик (имам права) върху част от застроителното петно, върху което е построена сградата?
Благодаря Ви за отговора предварително.
С уважение

Иво каза...

Здравейте г-жо Ненова!

Имам запитване към Вас относно "Придобиване на недвижим имот по давност".
Да Ви обесня ситуацията: през 1974 година дядо ми, купува един имот от съседа си за строеж на гараж. Той (гаражът) е без никаква граница към останалия наш имот. Дядо и съседа ни подписват само един договр (който НЕ е нотариално заверен...но). Този договор го има само съседа ни. Ние го нямаме. Ние имаме само една бележка от общината с разрешение за строеж на гараж.
През 2005 година получавам от татко (чрез продажба) имота ни, като винаги съм смятал, че и гаража е наша собственост...
От май тази година наследникът на съседа ни започна да заявява открито, че трябва да "върна" този гараж. Според кадастралната снимка, този обект (гаража) НЕ е моя собственост.
Та запитването ми към Вас е следното: имам ли някакъв шанс (тривиално казано - какъв процент ми е шансът) този гараж да стане легално мой имот...или да се отказвам окончателно от тази ми идея? Валидно ли е тук "Недобросъвестно владение" или съм на "грешния" път?

Благодаря Ви предварително за Вашата помощ!

А.Ненова каза...

Мария Алексиева,

в постановлението, с което Ви се възлага имота е описано какво точно купувате. Няма значение дали е посочено изрично или не, че закупувате и съответната част от правото на строеж. И в двата случая правото на строеж е включено в правото на собственост върху постройката. Но ако не е записано, че закупувате идеални части от земята, то не сте придобили такива.

А.Ненова каза...

По отношение на гаража:
в случай, че дядо Ви е построил гаража (със свои средства, труд и материали) във основа на договор за продажба на част от парцел и го ползвате непрекъснато повече от 10 г., то можете да заведете дело и да искате съдът да признае за установено по отношение на съседа Ви, че гаражът е станал Ваша собственост.

Анонимен каза...

Здравейте г-жо Ненова!
В съседство с моята къща има пустеещ имот, който е собственост на фирма от 2008г.
Мястото е с две срутени постройки и се превърна в развъдник на влечуги.
Моля Ви да ми отговорите могат ли да се задължат собствениците да разчистят терена.
Благодаря Ви предварително!
К.Цекова

Анонимен каза...

Здравейте! казвам се Диляна.Искам да попитам дали имам право да си възтановя нивите които са наследство от моя баща. Но в случая другите наследници са си ги поделили без мое знание казали на нотариуси че съм в америка което не е вярно. И той изповядъл зделката без проблем

Unknown каза...

Община Слатина ми издаде грешна скица , а съм пред сделка ,какво да правя ? От там казват ,че е вярна , но няма как да е , притежаваме дворно място от 509 кв.м. разделено на 1/2 идеални части- на половина демек. Как в сицата пише ,че имам 270 кв. м а съседите 239 ?! На всичкото отгоре мястото е разделено с линия , а делба не е имало...в ГИС София пък всичко си е както тряба , не е делено с линя ?

Анонимен каза...

Здравейте адв.Ненова,
Собственик съм на 375 кв. от дворно място-500 кв.През годините е било на баба ми и от 1995 съм го купила от нея с 5/8 от сграда.Като сграда я има нанесена ж Кадастъра. Останалите 125 кв-в нотариален акт са останали на наследници които сега са съгласни да ми го продадат.Но там никъде не е посочена сграда. Тази сграда е стара и ще подлежи на събаряне.Ако сега ми прехвърлят само земята-понеже липсват документи за сградата-след време при построяване от мен на нова сграда има ли опасност и те да са собственици.
Стоянова

А.Ненова каза...

В случай, че собствениците на 125 кв.м от земята са същите с тези на 3/8 от сградата, считам че няма възможност да придобият собственост в новопостроена бъдеща сграда.

Анонимен каза...

Здравейте,казвам се Ива,
интересува ме дали може да се издаде разрешително за строеж на къща, ако не съм представила документ по чл.16 от ЗУТ. Общината иска да ми вземе от местото за път безвъзмездно. Къщата по проект е на 20 метра от оградата за път. Може ли да ми бъде издадено разрешително за строеж на къща? Аз не искам разрешително за ограда. По проект няма нищо което да се строи близо до този път. В момента има само плодни дръвчета на местото което искат да ми отнемат или по скоро да подаря. Не стига че, подарявам част от моята собственост която съм купила, ами и плащам всички разходи за да им я подаря?
Според мен, разрешителното за строеж на къща, не би трябвало да ми отказват.
Благодаря предварително!

Анонимен каза...

Здравейте, адвокат Ненова. Бих искала да задам следния въпрос: Имаме наследствен парцел от 4420кв.м., но през 85 година /ориентировъчно/ някой от собствениците е декларирал имота, като е посочил само 5 собственика на основните дялове, а те в действителност са 7 на брой. Поради това до настоящия момент тези двама собственици никога не са плащали данъци към Общината, докато другите чинно са заплащали явно и техните части от данъка в продължение на 30 години до наст.момент. Въпросът ми е: Какви санкции предвижда закона за такива собственици, които повече от 10 години не са заплащали данък за имота си? По закон, ако се влезе в съда, поради неплащане на данъци и необявяване на собствеността, какво се случва с техните ид.части от парцела, не е ли правилно да бъдат присъдени в полза на собствениците, които са си плащали редовно данъците? Как може да бъде постигната справедливост в случая? Не е редно неизрядните /останали в сянка/ собственици, да имат същите права върху собствеността, както изрядните. Благодаря предварително за отговора! Името ми е Роси Николова

А.Ненова каза...

Роси Николова,

законът (ДОПК) предвижда глоба за собствениците, които не изпълняват задълженията си за плащане на данъци, както и висока лихва около 26 % годишно върху просроченото задължение. В случай, че Вие претендирате двама от съсобствениците да Ви заплатят полагаемата им се част от данъка, евентуално заплатена от Вас, бихте могли да искате това по съдебен ред.

Анонимен каза...

Здравейте Адвокат Ненова,първо искам да ви благодаря за това което правите и,че ви има.Казвам се Иван,преди време построихме фамилна къща,родителите ми и двете ми сестри,общо четири апартамента в двуетажната къща по апартамент на всеки.Родителите ни продадоха на мен и сестрите ми три от апартаментите с право на строеж,и идеални части от земята на която е къщата.Въпросът ми е,как може апартамента на родителите ни и земята им да се прехвърли на мен и сестрите ми,но да имат правото да живеят там докато са живи.Примерно има ли начин,апартамента да го продадат на мен и сестрите ми,но с клауза право на обитаване докато са живи.Благодаря ви за отделеното време,лек и хубав ден!

Unknown каза...

Здравейте Адвокат Ненова
искам консултация за имот на мойта майка придобит от сестра и по подъл начин.
Ставя въпрос за етаж от къща построен от мойте родители и техните и години по късно след смърта на баба ми сестрата на майками с хитрост подвежда майка ми да и продаде фиктивно разбира се нейният дял.
Има ли начин да го успоря и да стане делбата както е редно

А.Ненова каза...

Иван,
апартаментът на родителите Ви може да Ви се прехвърли като те си запазят безвъзмездно и пожизнено право на ползване върху прехвърления имот.

Анонимен каза...

Здравей , обръщам се към вас с едно питан.
Става дума за покриване на тераса с площ 70м/кв. , може и да не е цялата.
Как и по кой член мога да кандидатсвам в общината за да ми разрешат някакъв тип: лека конструкция (но затворено с покрив и да не е найлони) или остъкление със стъклен покрив. Апартамента е на първи жилищен етаж , отдолу има помещения за офиси и магазини. Изложението е към вътрешна страна , не главна улица.
Мисля , че по 147 чл. и становище от инж.- конструктор би ми позволило това намерение. Като ако е остъкление спада към орънжерии до 200м/кв или може да се кандидатсва без проект.
Поздрави.
Ивайло Желев

Анонимен каза...

Здравейте адвокат Ненова,
Казвам се Рони и имам нужда от съвет по следният казус:
Преди около четири години закупихме етаж от къща заедно с 1/2 иделани части от двор и таван. Всичко беше долу - горе добре до преди няколоко месеца. Съседат използва своята част от имата и го отдава под наем, като във всяка стая има различни наематели.След направена забележка, от моя страна и нетърпимост към това в къщата да е като хан живота ми се превърна в ад.
Съседат ми, иначе възрастен човек на 75 г , започна да скубе, преобръща и руши двора, който е общ. Наложи се да подам жалба в полицията. Но нищо не помогна, напротив реши че ще прави ограда по средата на двора. Отново извиках полиция, за да мога да спра поне това. Набезите продължиха, счупи една старинна делва, сряза лозите в двора. След направена забележка от моя страна сестигна и до схватка, събори ме на земята, изскубна ми цял кичур коса и ме удряше и риташе. Отново подадох жалба и извадих медицинско. Но сега накъде какво да направя?

Анонимен каза...

Servette gospojo advokat bastami naslednik ot maykasi ima trima bratya iskat da prodavat dvamata da ne davat nisto na bastami mojeli da prodavat bez bastami

Анонимен каза...

Къщата е дарение на баща ми от неговият баща но баща ми скоро почина неговата съпруга има ли права на тази къща казвам се анелия

Анонимен каза...

Моят баща има къща която е дарение от неговия баща но скоро той почина какви права има неговата съпруга

А.Ненова каза...

Съпругата на баща Ви получава дял от наследството, който е равен на дела на всяко дете.

nedzhibovs каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Анонимен каза...

Здравейте, адвокат Ненова,
Имам наследствен имот заедно с още двама човека. Единият от наследниците се е нанесъл в имота и изнася имущество прави реконструкции на имота без да е получил съгласието от мен и другия съсобственик. Интересуваме тъй като нямам необходимост от това имущество и не съм съгласна с действията на настанили се е наследник , какво ми позволява да направя закона с този дял от недвижимото имущество без да претърпя загуби?
С уважение С.Радева

А.Ненова каза...

Госпожо Радева,

съветвам Ви да определите наем на ползващия имота наследник и да го поканите с нотариална покана да Ви заплаща наем за това, че ползва Ваши идеални части от имота.

Анонимен каза...

Зравейте адв. Ненова,

Моля за вашият компетентен съвет по следният въпрос:
Сънаследник съм,(заедно с още 4-ма други) на стара къща на село, построена през 1956г., за която наскоро извадихме Нотариален акт, тъй като нямаше. Къщата е на два етажа, като вторият етаж е строен допълнително през 80-те години. Леля ми, която е един от 5-мата наследници,навремето се отказа от вторият етаж, тъй като живее в същото село, но в друга къща.Тоест тя устно пред всички каза, че няма да участва в разходите по построяването му и не желае да притежава нищо от него. Сега, след като узаконихме с Нот. акт къщата с двата и етажа, леля ми е на същото мнение, но никой от нас не знае как бихме могли да направим това условие законно с документ. Леля ми е готова да подпише Декларация пред Нотариус , че се отказва от ползване на 2-рия етаж, но това няма законова тежест при евентуална продажба на къщата, тъй като тя и след попълване на декларацията ще остане наследник на част от целият имот. При доброволна делба м/у наследниците също няма как да се получи, защото не може на 5 човека да се падне по етаж, така че леля ми да ни дари .
Моля за професионален съвет, как да решим проблема с вторият етаж документално?
Предварително благодаря!

А.Ненова каза...

Леля Ви може да се откаже от наследство чрез нотариално заверена декларация, която се вписва в съда.
Или може да прехвърли притежаваната от нея идеална част на вас-останалите наследници.

Терзиева каза...

Здравейте госпожо адвакат !
Пише ви Терзиева .
Намерих Вашия сайт и прочетох много от коментарите и взех решение да Ви пиша защото от няколко дни съм в лабиринт от мисли и нямам решение.
Собственик съм на жилищна сграда и 1|2 от дворно място които са ми наследство от баща ми но брат му преди 14 години е придобил с нотариален акт къщата на родителите им, която е в съседство с моята и разбира се 1\2 от двора . Чичо ми он 1980 г се е изнесъл от тази бабина къща и докато тя беше жива идваше само да я вижда .След смъртта и не е идвал и не е предявявал някакви претенции спрямо баща ми даже и когато неговата т.е. бабината къща започна да пада и за да я запази в някакъв вид баща ми я преобразува във вид гараж. Чичо ми е починал от преди 4 години , баща ми от 1 г. Сега след толкова време братовчед ми се е сетил че къщата на баща му т.е сега негова я няма а на нейно място има гараж а те са плащали данък 35 г за къща и сега иска по-точно да ме съди да му възстановявам къщата. Възможно ли е това ? Аз нямам никакви претинции спрямо частта от полагащия му се двор -който така и не разделиха приживе нито от мястото където е била кащата им.
Моля Ви за помощ !

А.Ненова каза...

Къщата на баба Ви предполагам е била в лошо състояние, поради неподдържането й, в резултат на което вероятно се е самосрутила. Поканете братовчед Ви да възстанови къщата, разбира се ако не претендирате, че сте придобили целия имот по давност.

Терзиева каза...

Благодаря Ви от сърце !Върнахте ми надеждата и силата да се справя с този проблем.
Ако чичо ми беше поддържал имота си или ако се беше договорил с баща ми да не разваля къщата , на която започнаха да падат керемиди и стените да се напукват и да става опасна за околните той нямаше да я разруши.А това че не си е отписал в данъчното имота и е продължавал да плаща данъци си е негов проблем така поне си мисля.Освен това къщата е построена от около 1913-1914 г и няма никакви планове но след като иска да я възстановява аз нямам претенции.

Анонимен каза...

Здрвейте г-жо адвокат,
Пише ви Николай Иванов.Имам следния въпрос,имам закупен апартамент в жилищен блок,който е построен в парцел за който е била извадена виза за строеж за две по-малки сгради.В последствие решават да построят един голям блок и остава голям двор.Могат ли сега собствениците на парцелът да построят още един блок след като вместо предвидените два малки са построили един голям?До колкото разбрах с големият блок са достигнали нивото на застрояване на парцелът,но може ли сега да заобиколят законът като разделят парцелът,примерно.Има ли някаква възможност да се попречи на подобно стойтелство?
Благодаря предварително!

Анонимен каза...

Здравей те Г-ж Ненова имам един въпрос имаме къщата която е строена през 1960г.но тогава не се е искало разрешение за строеж и сега как можем да си изкара ме моля ви помогнете ми.

Анонимен каза...

Здравейте,адвокат Ненова. Казвам се Атанасова, 35 год. и имам следния въпрос- мога ли да придобия собственост по давност на апартамент,собственост на моите родители, в който живея без прекъсване от 1990 г. Моите родители са разделени от 25 години. Баща ми не се интересува от апартамента, не плаща данъци в/у собствеността си. Майка ми е инвалид.Аз единствено се грижа за тази собственост.
Благодаря Ви.

Анонимен каза...

Искам да отида при приятеля си с него имаме едномесечно бебе но тъй като нямам 18 майка ми ме заплашва с социялните и полиция какво да правя ??

Анонимен каза...

имам решение на съда, че аз и брат ми сме наследници на апартамент и други имоти от родителите ни. Аз съм разведена. има ли право бившия ми съпруг на част от апартамента , като сме били в брак 1год. и 3 месеца след решението на съда за наследяване на апартамента от мен, а брат ми други имоти .от тогава (2003-20018)не съм извадила нотариален акт и сега съм започнала процедура.той не е предприемал нищо и не предявявал никакви претенции.Дъщеря ми е адресно регистрирана на адрес.

Мими каза...

Здравейте уважаема адвокат Ненова! Казвам се Костова и имам следния въпрос: Майка ми притежава 5/8 от етаж от къща, а ние трите й дъщери притежаваме по 1/8. Майка ми иска да остави нейните идеални части на мен, тъй като аз от 15 г. след смъртта на баща ни почти винаги съм до нея, но ако това стане с дарение срещу гледане, двете ми сестри ще го оспорват след нейната смърт и ще искат полагаемата им се част по закон. Има ли право майка ми да продаде нейните идеални части на мен по данъчна оценка на имота без съгласието на двете ми сестри?
Предварително Ви благодаря за отговора.
С уважение Костова.

Unknown каза...


Румяна христова моля да ми кажете как да озаконя тухлена ограда


ограда

Unknown каза...

Здравеите.Имам следния проблем закупих къща с дворно място но се оказа че предишните собственоци на същия имот са построили една сграда отстрани "тогава имота е бил един " но преди продажбата го разделат и след като закупих дадения имот и след като си извадих скица от кадастара се оказа че тяхната зграда навлиза на повече от 2 метра в моето дворно мяст,идваха и геодезисти да заснемват и в реалност е така , проверих във общината зградата е закона . Вапроса ми е следния какво мога да направя за да си взема обратно земята.
Благодаря предварително

Unknown каза...

Здравеите.Имам следния проблем закупих къща с дворно място но се оказа че предишните собственоци на същия имот са построили една сграда отстрани "тогава имота е бил един " но преди продажбата го разделат и след като закупих дадения имот и след като си извадих скица от кадастара се оказа че тяхната зграда навлиза на повече от 2 метра в моето дворно мяст,идваха и геодезисти да заснемват и в реалност е така , проверих във общината зградата е закона . Вапроса ми е следния какво мога да направя за да си взема обратно земята.
Благодаря предварително

Стоянова каза...

Стоянка Стоянова
Здравейте госпожо Ненова , през 2002 г закупих първа секция от трисекциона сграда , изградена върху 945 кв м. държавна земя / по късно общинска / или с отстъпено право на строеж -не съм собственик на земята ,но във всички документи пише ,че съм ползвател на една трета от 945 кв или 295 кв.м. .Има решение на съда от 1990 г за разпределяне на двора в реални граници за ползване. През 2005 г собствениците на 2ра / средната /секция купуват своите идеални части от 295 кв м и през 2018 г като собственици с общината ,без да ни уведомят, правят нова делба за реално ползване , като 1ва секция получава 262 кв м 2ра секция 295 и 3 та 327 кв м По закон колко метра трябва да е лицето ми към улицата и може ли да се оспори този казус ?Другият проблем е ,че на терасите от вътрешната страна на двора, изградихме бани, който са незаконни, какъв е начина да ги узаконя, без да се налага да искам разрешение от съседите /средна секция / Благодаря предварително !

Анонимен каза...

Здравейте адв. Ненова. Собственик съм на къща с нот.акт, придобити като дарение от вече починалият ми баща. Сделката беше 1989г., а къщата е построена 1966г.на два етажа. Наскоро останах неприятно изненадана, като прочетох, че в нот.акт е записано „едноетажна масивна сграда с подобренията в нея”. Какво да правя ако искам да прехвърля по етаж на децата ми? Казвам се Веска.Благодаря!

Анонимен каза...

Здравейте,
Имам следния проблем , закупих урегулиран имот с цел строеж ,пътят се оказа частен и преди да ми дадат виза за проект поискаха собственика на пътя да го дари на общината.Сега ми казват,че проекта ми е одобрен но не могат да мими дадат разрешение за строеж , защото имало и друг собственик на пътя , които има само 200 кв.аз няма да строя на пътя в крайна сметка,защо да не ми дават разрешение

Unknown каза...

Здравейте!Казвам се г-жа Стоянова!Аз и сестра ми сме единствените наследници на къща ,която е законно построена ,но не открихме нотариален акт.Извадихме всички документи и адвоката който се занимаваше с това ни уведоми ,че къщата е с отстъпено право на строеж върху общинска земя.Сега искаме да продадем къщата ,но всички които идваха на оглед само като разберат ,че земята е общинска и се отказват.Имат ли основание за притеснение бъдещите купувачи и има ли смисъл да въобще да се купува земята под къщата?

Juli каза...

Здравейте г-жа Ненова! Имам мазе което намира се до врата във входа, на паркинга в новопостроена сграда и пред него строителя направи праг който е без мойто съгласие и ми пречи за предвижване с куличката и освен това пречи на инвалидни колички, ако такива ще има... Какви действия мога да предприема, да решим мирно проблема с казуса и да не стига към саморазправии? Благодаря предварително!

Unknown каза...

Здравейте адвокат Ненова. Изправена съм пред следния казус- наскоро закупих имот, достъпът до който е чрез второстепенна улица, която от едната страна е незаконно преградена от мой съсед, като са поставени две врати. За да стигна до имота си трябва да преминавам през тези врати, които се намират на общинска улица. Преди време общината е отчуждила част от имота на въпросния съсед, за да изгради улица, но тъй като в имота който купих никой не е живял дълги години, съседът ми е решил да прегради част от общинската улица и да я направи част от имота си. От другата страна пътят е тесен и когато има обилни валежи става почти непроходим с автомобил. Така на пратика се оказвам със силно затруднен достъп до имота си. Каква е процедурата ако подам жалба в общината с/у съседа си и какви са шансовете ми за успех? Благодаря, предварително.
Г-жа Стоянова

Unknown каза...

Здравейте адвокат Ненова. Наскоро започнахме процедура по купуване на имот във вилна зона. Собственичката поиска капаро,за да е сигурна и да започне с ваденето на нови документи,скица,оценка. Оказа се,че на скицата има 7 сгради,от които само една е законна и е 23 кв.м. Каза,че ще подават някакви документи,за удостоверение за търпимост на сградите. Ако не бъде издадено таковатова значи,че всичко остава незаконно и трябва да се събори,а ако издадат тогава какво би следвало? Ще могат ли да се узаконят по някакъв начин? Ако в случай на отказ от моя страна за сключване на сделката за покупко продажба имам ли право да си искам капарото обратно,като гаранция за него имам само от банковите преводи?

Анонимен каза...

Добър ден.Казвам се Камелия.Извинявам се за безпокойството.Имаме проблем с имота ни.Съседът ни няма изход от имота си и ни заплаши че ще принуди общината да ни завземе от имота за път до тях и ще ни платят мижави пари.Ние предложихме замяна място за място но той каза че ще ни го отнемат принудително имал връзки в общината.Моля ви за съвет как да спасим часта от импта ни. Благодаря ви предварително!

Анонимен каза...

Здравейте,адвокат Ненова. Мойте деца/син и дъщеря/ живеят в общинско жилище от 2015г , като в едната стая няма никой от април 2016/като преди това живееше една баба/. От общината казват ,че не може да се закупи жилището ,заради свободната стая, която не им се полагала.Въпроса ми е : може ли да се предприемат действия за закупуване на жилището, в което сме направили доста ремонти/ ВиК,Ел инсталация, Архитектура/. Благодаря предварително.
Димитрова

Анонимен каза...

Здравейте казвам се Ралица
Бих искала да попитам какво да правя след като съседа не ми позволява да вляза в двора му и да си оправя дренажа на къщата и поставя улуците на покрива тъй като водата се събира до стената на къщата ми и се получава влага и мухал вътре в кухнята ми?

Анонимен каза...

Казвам се Драгомир Гаврилов Притежавам етаж от къща Сестра ми притежава първи етаж Преди 50години къщата е строена без бани и тоалетна щпо етажите а с външна По късно аз направих обща баня и тоалетна в общите части в мазето и се ползваше общо Сега сестра ми си направи в етажа и минава с тръбите през обшита части непрекъснато тече в общите части и без моето съгласие Аз махнах тръбите Какво трябва да се направи

Анонимен каза...

Yh