УСЛУГИ


ГРАЖДАНСКО ПРАВО
 • Консултации по гражданскоправни въпроси
 • Процесуално представителство пред съд за защита на граждански права
 • Водене на граждански и търговски дела
 • Процесуално представителство в съдебно-изпълнителни производства
 • Изготвяне на договори, нотариални актове, пълномощни, нотаариални покани и други гражданско-правни документи
 • консултации по ЗУТ(делба на парцели, преустройства от жилищни в нежилищни имоти, промяна на статут и др.)

ВЕЩНО ПРАВО
 • Консултации по вещноправни въпроси (собственост, съсобственост, етажна собственост, сервитутни права)
 • Процесуално представителство пред съд
 • Представителство пред държавни и общински органи за прекратяване на съсобственост
 • Сделки с недвижими имоти
 • Проверка и анализ на собственост, подготовка на документи за сделка (продажба, дарение, замяна, други)

ОБЛИГАЦИОННО ПРАВО
 • Консултации по облигационноправни въпроси
 • Процесуално представителство пред съд и съдебни изпълнители
 • Изготвяне на договори
 • Събиране на вземания


СЕМЕЙНО И НАСЛЕДСТВЕНО ПРАВО
 • Консултации по семейноправни и наследственоправни въпроси
 • Процесуално представителство пред съд
 • Развод, брачни искове (издръжка, родителски права, други)

ТЪРГОВСКО ПРАВО
 • Консултации по търговскоправни въпроси
 • Регистрация на търговски дружества
 • Правно обслужване на търговски дружества
 • Процесуално представителство по търговски дела

ТРУДОВО ПРАВО
 • Консултации по трудовоправни въпроси
 • Процесуално представителство по трудови спорове
АБОНАМЕНТНО ОБСЛУЖВАНЕ

Услугата се ползва предимно от търговски дружества и включва правно обслужване по:
 •  трудовото законодателство - изготвяне на трудови договори, анекси към тях, длъжностни характеристики и други документи; консултации
 • облигационно право (договори)
 • вещно право - придобиване и прехвърляне на собственост, подробни анализи и проверка на собственост
 • търговско право - търговски сделки, регистрации в Търговския регистър, подаване на годишни финансови отчети и други
 • процесуално представителство пред съд с доплащане според материалния интерес.
        Цени: от 350 лева/месец в зависимост от натовареността и сложността на случаите.

27 коментара:

Анонимен каза...

Здравейте! Фирмата ми е собственик вече над 10г.на промишлени сгради построени в/у земя собственост на МЗХ.Всичките сгради върху парцела са собственост на фирмата. Можем ли да придобием земята по давност? Ако не, каква е процедурата по закупуване? Христова

A.Ненова каза...

В случай, че земята има собственик, който я владее и ползва няма как да я придобиете по давност.

Анонимен каза...

Сградите собственост на фирмата ми са придобити от имуществото на организациите по параграф 12 и желанието ни е, да придобием собственост върху незастроената част от земята около тях и земята под застроената част.Тъй като стопанисваме този парцел повече от 10г имаме ли право да я придобием по давност? По скица тази земя е собственост на министерство на земеделието.
М.Христова

A.Ненова каза...

Съгласно §1 от ЗД на Закона за собствеността: "Давността за придобиване на държавни и общински имоти спира да тече до 31 декември 2014 г.", т.е. не може да се придобие по давност държавен или общински имот.

Анонимен каза...

Здравейте,

Поради затруднено ми финансово положение и пресрочването на вноските по ипотечният ми кредит се стигна до там
имотът ми да бъде обявен на търг. Въпреки, че съдия изпълнител вече три пъти пробва да продаде имота на търг,
не се намериха купувачи и преди няколко дена беше връчено писмо на шефа ми за запор на една трета от
заплатата ми. Моят въпрос е следният, ще отпадне ли продажбата на имота ми чрез търг при положение,
че СИ удържа част от заплатата ми и ако мина на половин работен ден ще бъде ли намалена сумата която се
удържа от заплатата ми ?

А.Ненова каза...

По въпросите на публичната продан на недвижими имоти е образувано тълкувателно дело №2 от 2013 г. на ОСГТК на ВКС, по което все още няма решение. В т.дело са засегнати и поставените от Вас въпроси.
Съгл.чл.494 от ГПК в случаите, в които не се продаде имот на търг, независимо от броя на проведените търгове, имотът следва да се освободи от принудително изпълнение.
По отношение на заплатата: чл.446 от ГПК определя какви са пределите на удръжките, които могат да се правят от заплатата. Но отделно стои въпросът с дължимостта на сумата към ипотекарния кредитор и кредитното Ви досие.

Анонимен каза...

Здравейте, живея в „прословутия" за Благоевград ж.к. „Освобождение". Общината най-накрая решава да узаконява сградите, но на цена от 159 лв. кв.м. и то за тавански стаи, които не отговарят на изискванията за жилище. До колкото разбрах, ако се водят ателиета, а те отговарят идеално на изискванията за такива, няма да се налага плащане на тази сума, но от строителен надзор не искат да ги впишат като такива в архитектурния проект. Въпроса ми е дали може да се смени статута? И има ли значение, че 22 години са плащани данъци за апартамент, гараж, мазета, таванските стаи и т.н.? Благодаря предварително. Съжалявам, ако това не е мястото където да попитам!

А.Ненова каза...

Здравейте,
таванска стая може да се преустрои в ателие за творческа дейност по решение на Общото събрание на етажната собственост и нотариално заверено съгласие на преките съседи (на етажа и под имота). За целта следва да се свика ОС, в дневния му ред да е включена изрично такава точка за промяна на предназначение на имота Ви, и ОС да вземе положително решение с мнозинство (67 % от общите части на сградата). Тогава строителният надзор е длъжен да се съобрази с решението на ОС и Вашето желание.

Анонимен каза...

Здравейте, отскоро съм собственик на парцел с къща в район Камбаните в София. Къщата има нужда малко да се разшири и за целта искам да достроя, само на първия етаж, едни 20кв.м от източната страна на къщата, като по този начин, обаче, ще се доближа до границата на съседа си под 3м. Имам неговото устно съгласие и планирам да отидем при нотариус, за да направим споразумение. Това достатъчно ли е, за да не бъде спазено отстоянието от съседния имот или трябва и още нещо да се направи? Предварително благодаря! Цветан Цветков

А.Ненова каза...

Здравейте г-н Цветков,

освен нотариално заверено съгласие на съседа, е необходимо да се изработят проекти за пристрояването, да се снабдите с разрешение за пристрояване на съществуваща сграда и с разрешение за строеж. Ангажирайте архитект, който да изготви документите,така че да строежът Ви да бъде законен.

Unknown каза...

Здравейте адвокат Ненова,

Въпросът,който ме вълнува от години е каква претенция бух могла да предява към имот,който не се поддържа абсолютно по никакъв начин от собственика-в случая майка ми?
Става въпрос за къща на два етажа,единият от които е придобит чрез дарение от страна на пра леля ми(леля на майка ми) а другият по наследство а именно след смъртта на дядо ми.
Майка ми живее в Гърция от 8 години и не е потърсила или предявила претенции отностно имота,имам предвид че тя фигурира в свидетесвото за наследниьи ,но след смъртта на дядо ми не е напраила съответните стъпки за придобиване на имота.
Данъците не са заплащани от 5-6 години,за които бих желал да платя,но в същотото това време,не бих могла да определя какви действия да предприема,защото моето име не фигурира никаде.Много ще ви бъда благодарна ако успеете да ми дадете някаква насока как е най-доре да постъпя.
Благодаря преварително!

С уважение:
Силвия

Анонимен каза...

Здравейте ,имаме следния казус.Искаме да купим парцел с УП /най вероятно и с ПУП/ с него няма проблем.Но на парцела има сграда на два етажа, която е строена преди 2000 год. и има издадено разрешение за строеж.Продавача се е заел с узаконяване или поне с вадене на документ за търпимост на сградата.
Питането ми е ако продавача не успее да извади необходимите документи за сградата,може ли да се прехвърли земята със всички права върху нея и това което е в/у нея .За да не се окаже един ден че земята е наша ,а някой друг е собственик на постройката в/у нея.
Предварително благодаря Анелия

А.Ненова каза...

По отношение покупката на парцел с незаконна постройка:
принципът е - собственикът на земята е собственик на постройките и на всички подобрения и приращения в имота. С удостоверение за търпимост ще придобиете и сградата.

Анонимен каза...

Уважаема Адвокат Ненова преди около десет години родителите ми се разведоха.На делото за развод майка ми се отказала от нейния дял от къщата,и е посочила че го дава на мен и брат ми.Но какво се получи в последствие баща ми продаде къщата.Нас никой не ни е търсил да ни пита дали сме съгласни или не.Незнам какво да направя за да си върна къщата?

Анонимен каза...

Здравейте,уважаема Адвокат Ненова казвам се Елена. Имам един въпрос към вас, повече от 30 години насам обработваме малка градинка която не влиза в нотариалния акт на къщата.Преди една година един човек е изкарал скица на същото място и иска сега да ни го отнеме. По какъв начин ние можем да си върнем градинката, моля ви да ми дадете някакъв съвет ние обработваме тази малка градинка повече от 30 години насам.

Анонимен каза...

ЗДРАВЕЙТЕ АДВ.НЕНОВА,
АЗ СЪМ Д-Р ВЕСЕЛА ПОПОВА ОТ БЛАГОЕВГРАД.СЪПРУГЪТ МИ ПРИТЕЖАВА ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ,КОЯТО НЕ Е ПРЕОТРЕДЕНА.ПОСТРОИ КЪЩА ,ГАРАЖ И СКЛАД БЕЗ ДА СЕ СЪОБРАЗИ СЪС ЗАКОНА.СЛЕД ВРЕМЕ ИМОТЪТ МОЖЕ ДА ВЛЕЗЕ В РЕГУЛАЦИЯ И ТОГАВА СЪЩЕСТВУВА РЕАЛНА ОПАСНОСТ ПОСТРОЙКИТЕ ДА БЪДАТ СЪБОРЕНИ.АКО ОБАЧЕ ТАЗИ КЪЩА НИ Е ЕДИНСТВЕНО ЖИЛИЩЕ-КАК СТОИ ВЪПРОСЪТ?
БЛАГОДАРЯ ВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО.ДАНО СЪМ ЗАДАЛА ВЪПРОСЪТ СИ ПРАВИЛНО,ЗА ДА МЕ РАЗБЕРЕТЕ.
ПОЗДРАВ Д-Р ПОПОВА

Анонимен каза...

Здравейте адв.Ненова имам следния въпрос,имам много добър приятел,на който дължа живота си вдигна ме на крака след тежък инцидент съжителстваме заедно 14 години,той ми е като брат,въпроса е възможно ли е законно да го приема и съдът да го признае за мой брат?това наистина ще е отплатата от моя страна за всичко, което стори за мен в кризисните моменти след инцидента

Анонимен каза...

Здравейте ,Госпожо Ненова! Искам да Ви задам един въпрос ,за ,което Благодаря предварително!Когато съм била само на 2 месеца майка ми и баща ми се развеждат.Оттогава незнам нищо , майка не се е интересувала от къщата ,аз като негов законен наследник имам ли някакви права ? Благодаря пак!

Анонимен каза...

Здравейте Г-жо Ненова!Искам да попитам нещо ние сме три сестри,родителите ни починаха аз живея в бащината къща!Аз я подържам ремонти правих данаците плащтам аз?Сестрите ми си искат дял не искат да им повърна?Как да ги отчуждя от къщата?Преслава Николова

Анонимен каза...

Здравейте, казвам се Камелия Георгиева. Бих искала да Ви попитам за следния казус:
От ноември 2010 г. до настоящия момент живея в апартамент, чийто собственик съм виждала един път пред 2013 г. До ноември 2013 г. плащах наем на трето лице несобственик. Нямам договор за наем с някое от посочените лица. Направих няколко опита да се свържа със собственика, но без успех. От декември 2013 г. не плащам наем и никой до този момент не ме е потърсил.
Мога ли да се позова на давност като добросъвестен владелец без договор за наем? Ако да, от кой момент?
Предварително благодаря,
Камелия Георгиева

А.Ненова каза...

Договорът за наем може да бъде и устен. Наемателят е държател, а не владелец, поради което придобивна давност не тече спрямо него.
Считам, че не бихте могли да придобиете по давност по посочените съображения.

Анонимен каза...

Здравейте ,искам да купя имат знам имената на когото е по документи , но не мога да намеря наследниците .От 20 години не съм виждала хора в този имот.Какви са вариантите?

Елена каза...

Здравейте адвокат Ненова,
Със съпруга ми сме живяли повече от 20г.със сключен граждански брак.Аз имам един син от първия си брак,а той две дъщери.За съжаление той почина внезапно,преди повече от година.Преживе заради частен бизнес тегли кредит с обезпечение апартамент собственост на майка му.В последствие тя почина,а ние се оказахме в невъзможност да обслужваме кредита.Апартаманта беше продаден от ЧСИ.При проверка - на баннката все още се дължат 17000евро,а при ЧСИ-то сумата е 47 000евро.По съвет на адвокат преди около пет години,съпруга ми реши за да запази единственото ни вече жилище,да го прехвърли на сина ми,чрез покупко-продажба,като във връзка с това ,сина ми му преведе по банка на три вноски ,общо към 30 000лв от уговорената цена 50 000лв.Неможахме да доведем сделката до край,тъй като ЧСИ-то,сложи възбрана и реши да продава половината от имота.След заключение от вещо лице,от съда заключиха,че жилището не може да се реши и продава и като единствено , е несеквестируемо, но възбраната си остана.След смъртта на съпруга ми,останахме като наследници,аз и двете му дъщери.Тъй като, съпруга ми,преживе беше подписвал и ставал гарант,като физическо лице,на АД-то в което участваше и което е съдено от много места,по препоръка на адвокати,ние направихме отказ от наследство,тъй като има опасения,че дълговете е възможно да надвишат собствеността.Аз и едната му дъщеря,нямаме друго жилище.Сина ми е живял винаги с нас и в момента продължава да ползва имота.Все още никой не е предявил каквото и да е спрямо този имот.Запора си стои.
Има ли начин да си запазим жилището,като например сина ми да го придобие по давност или друг вариант?Може ли въобще да се направи нещо?
Ние живеем във Варна,но бихме могли да дойдем до София,ако има някакво решение на проблема.
Предварително благодаря за вниманието и отговора.

Анонимен каза...

Здравейте, адвокат Ненова. Имам следния въпрос- как може да се узакони къща, която е незаконно построена през 80-те години в/у старата къща? Искаме да закупим въпросната къща с дворно място, но реално тя е незаконна още от онези години. Има ли смисъл подобна сделка? Също така къщата няма нужното отстояние от 3 метра от оградата, т.е търпимост...

А.Ненова каза...

Къщата не може да се узакони, но евентуално бихте могли да се снабдите с удостоверение за търпимост, ако сградата е търпим строеж. Намаленото отстояние до съседите се преодолява с нотариално заверена декларация, издадена от последните.

Unknown каза...

Здравейте Г-жа/це Ненова,имам въпрос.
Потърсиха ме от една Шуменска фирма за изкупуване на земеделски земи. Но нямах никакви документи за уречените земите, но освен документа за наследници.Дядо ми Д.А.С решние от 1995 г. "Което признава правото на собственост, и ОТМЕНЯ решението по протикол номер:125 от 3.9.1992г.на ОПК като незаконосъобразно. Ренешието не подлежи на обжалване". Та въпроса ми е дали ОПК-то ще признае ме собственост на мое име с документа за наследници ? И колко врене ще отнеме продцедурата ?

Анонимен каза...

Здравейте Г-жа/це Ненова,

По повод на отменения мораторим за придобиване на общинска/държавна земя по давност:
Имаме къща в София с отстъпено право на строеж(суперфиция). Завършена 68г. с всички документи, като имаме нотариален акт за сградата и част от земята около нея, но не и за целия парцел. 2007г. подадохме документи в общината за придобиване по давност, но от там ни върнаха(след много години разправии), че трябва да я закупим по пазарна оценка без алтернатива.

Какво трябва да се направи за да придобием имота?

Благодаря.