неделя, 30 декември 2012 г.

Разрешение за строеж - остъкляване на тераса


Терасата на апартамент се остъклява без за това да са необходими инвестиционни проекти. Остъкляване означава ограждане, затваряне на терасата/балкона с дограма (метална, PVC, алуминиева). Зидането на ограждащи стени, покриване и други се разрешават по друг ред.

Узаконяване на остъклена тераса

Остъкляването се разрешава с Разрешение за строеж по чл.147 ал.1 т.12 от ЗУТ, което се издава от Главния архитект на общината по облекчен ред. Съгласно чл.147 ал.1 т.12 от ЗУТ: „Не се изисква одобряване на инвестиционни проекти за издаване на разрешение за строеж за остъкляване на балкони и лоджии, с изключение на разположените към първостепенната улична мрежа”.


Процедура по узаконяване


Собствениците могат да поискат от Главния архитект на съответната община, по местонахождение на апартамента им, да издаде Разрешение за строеж „За остъкляване на балкон, тераса”. За целта е необходимо предварително да се изработи писмено становище от инженер-конструктор, включващо указания за изпълнението на строежа (остъкляването) (чл.147 ал.2 ЗУТ) и то да се приложи към Заявлението за издаване на Разрешение за строеж за остъкляване на балкон. Въз основа на описаните документи Главният архитект издава Разрешението.
  ЗУТ поставя едно условие: балконът, терасата да не са разположени към първостепенна улична мрежа, т.е. към мостове, водостоци, подпорни стени, тунели, пътни възли и кръстовища, пешеходни надлези и подлези и др.

48 коментара:

дограма каза...

Хубаво е че все пак самите собствениците могат да поискат от Главния архитект на съответната община, по местонахождение на апартамента им, да издаде Разрешение за строеж „За остъкляване на балкон, тераса”. За целта е необходимо предварително да се изработи писмено становище от инженер-конструктор, но според мен е дбре да си имаме такъв докумет и ако случайно някой неща се опита да направи поне да има доказателство за собственост.Статията ми беше от изключителна необходимост и ви благодаря че я споделихте с нас.

Maria Kristeva каза...

Здравейте!

Моето питане е при издаване на разрешение за остъкляване на тераса,балкон, дали е нужно съгласието на преките съседи.
Защото имам този казус със съсед който си е изкарал разрешение за остъкляване, но без нашето съгласие на преки съседи, нищо че съм уведомила общината че не давам съгласие и желая да бъда уведомена, ако бъде кодирано от съседа заявление за издаване на разрешение за остъкляване.
какво мога да направя за да спря това остъкляване.
Предварително благодаря!

А.Ненова каза...

Можете да оспорвате остъкляването пред съд, като следва да докажете с какво пречи това остъкляване на ползването на Вашия имот.

Поздрави

Nothing Fail каза...

здравейте. бих искал да разбера има ли разлика в процедурата при издаване на разрешително за осткляване на тераса на апартамент в блок и къща на село! аз искам да остъкля тераса на селска къща, но главният архитект на община стралджа казва ме обърква. първо казва, че разрешително се изисквало само за тераси към главни улици и то в градовете, а при следващо обаждане казва, че трябвало да се прави проверка и становище на цялата къща и като се имало предвид всички процедури, които щели да бъдат въвлечени, това щяло да струва прекалено скъпо - хиляди, повече от самия бонус (коло 700лв) от REECL за енергийна ефективност (заради което ми трябва разрешително). Объркан съм. Какво да правя?

А.Ненова каза...

Здравейте Николай Петров,
законът не прави разлика между тераса/балкон в блок и в къща. Необходимо е къщата да е законно построена (с проекти и разрешение за строеж), както и да имате документ за собственост за нея.
Съветвам Ви да се свържете с инженер-конструктор, който да изготви писмено становище за това с какви материали и по какъв начин да се осъществи остъкляването. Да попълните заявлението за издаване на разрешение за строеж (приложено е сайта) и да подадете документите в общината.
Дори и да ВИ откажат издаване на разрешение за строеж, пазете си внесеното заявление и становището на конструктора, с които ще докажете, че сте изпълнили законовите изисквания,ако се наложи.

Анонимен каза...

Здравейте,
живея в София и от Общината, където се намира имота ни ми казаха, че задължително ми трябва разрешение на 51% от собствениците за остъкляване на тераса, но не съм сигурна дали трябва да е решение на ОС или мога да ги събера поетапно подписите. Питането ми е: Трябва ли ми задължително съгласие на съседите или не?

Поздрави,
Станева,

А.Ненова каза...

Не се изисква съгласие на Общото събрание на етажната собственост за остъкляване на балкони и лоджии, ако НЕ СЕ ПРОМЕНЯ ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕТО им, ТЕ НЕ СЕ ПРИОБЩАВАТ към жилищни помещения и не се изменят съществено общите части на сградата (чл.185 ал.1 ЗУТ)

Анонимен каза...

Здравейте,
искам да ви попитам дали е възможно покриване на тераса на последен етаж която гледа към улица, мисля че е първостепенна клас 4. Ако да то какви документи са необходими.

Поздрави,
Стефанов

А.Ненова каза...

Г-н Стефанов,

най-добре е да се консултирате с главния архитект на общината по местонахождение на имота по въпроса - ще изисква ли архитектурен проект за покриването.

Unknown каза...

Иван Панев, притежавам тераса от към дъното на имота, 35 кв. на която излиза от всекидневна , От изток терасата е част от къщата /етажа/ на запад граничи с подпорна стена тоез под нивото на съседният имот. На север се намира на три метра от съседен имот.
Възможно ли е да покрия терасата и след това да я остъкля, без да се налага да обикалям живущите в кооперацията за подписи. Терасата е на втори етаж но след това сградата прави отстъп от дъното на имота 5 метра и терасата сега няма покрив. Притежавам и апартамента на третия етаж. Собственик съм на първи , втори и трети етажи. Така че на практика покриването няма да засегне никой. Разбира се покриване с лека конструкция /веранда -навес/.

Строителни материали магазин каза...

Да успееш в днешно време да си купиш свой собствен дом е доста трудно постижение и малко с а хората късметлии, които разполагат с толкова пари.В повечето случаи се тегли заем, който след това изплащаш цял един живот.Благодаря ви за снимките и за това остъкляване.Лично на мен тъмната дограма ми харесва повече в сравнение с бялата, която се цапа много по лесно. Тъмната също отива на всичко и някак си изглежда по стабилна в моите очи.Надявам седа ни пишете пак.

А.Ненова каза...

Иван Панев,

необходимо е да се снабдите с разрешение за строеж за остъкляване на тераса. Преди това - с писмено становище от инженер конструктор, както е описано в статията.

Unknown каза...

Здравейте!Моят въпрос е свързан с подмяна на улуци и водосточни тръби.Изисква ли се разрешително за такава дейност?Предварително благодаря за отговора.

А.Ненова каза...

Ася Алексиева,

подмяната на улуци и водосточни тръби представлява текущ ремонт, за който не се изисква одобряване на проекти и разрешение за строеж.

Анонимен каза...

Здравейте,
може ли да ми кажете кое се счита за "първостепенна улична мрежа по смисъла на чл. 147 т.12 от ЗУТ".

Поздрави,
Иванов

А.Ненова каза...

Чл. 77.от ЗУТ ал.1 Уличната мрежа в населените места и селищните образувания съобразно функционалното й предназначение се разделя на:

1. ПЪРВОСТЕПЕННА УЛИЧНА МРЕЖА:
- I клас - скоростни градски магистрали;
- II клас - градски магистрали;
- III клас - районни артерии;
- IV клас - главни улици;

Анонимен каза...

Здравейте, моят въпрос е какво е необходимо за издаване на разрешително за иззидване с ютонг и поставяне на дограма на тераса?

Анонимен каза...

Здравейте, моят въпрос е какво е необходимо за издаване на разрешително за иззидване с ютонг и поставяне на дограма на тераса? Извинявам се забравих да си напиша името...Ива Димитрова!

А.Ненова каза...

Необходимо е становище на инженер -конструктор, от което да се установява, че не се нарушава/застрашава конструкцията на сградата.

Анонимен каза...

Здравейте,

Трябва ли ми разрешение за безпрофилно остъкляване на тераса?

Петър.

Анонимен каза...

Здравейте да си кажа и аз проблема, с който се сблъсках при опит за получаване на разрешително за остъкляване. Отидох при главния архитект на Красна поляна и и той ми каза: никакво становище от инж. конструктор ами направо проект за цялата фасада как би изглеждала с остъклени тераси + разрешение от общото събрание 67% мисля че беше. Отделно една госпожа от отдела ми каза че за 6-7 години има едно издадено разрешително. Та въпроса ми е ако си остъкля без да разрешение какво би последвало?

Анонимен каза...

Здравейте!
От Общината щяха да ни издадат разрешение за покриване и остъкляване на терасата ни след представяне на всички документи...
Имаме съгласието на 90% от собствениците, но преките ни съседи, които не живеят в блока, а имат наемател, които са изключително конфликтни, са подали жалба срещу нас. Общината ни отговори, че заради тази жалба само не могат да ни дадат разрешение.
А със съседите не може изобщо да се преговаря - те ни обиждат публично при всеки наш опит за контакт (наричат сина ни "глупак", "копелдак" и др. подобни!)
...Та и моят въпрос е какво трябва да се направи в случая, и ако продължим без разрешението какво би последвало?
Благодаря предварително!

Анонимен каза...

Понеже всичко в държавата ни е уредено, това да си остъклиш една тераса става почти невъзможно!?.... Обръща се внимание на това незначително нещо, а не се решават други проблеми с престъпност, здравеопазване и т.н.. Намерили за терасите да се занимават. Какъв е проблемът не знам? Какво лошо има в това да затвориш една тераса?... Как едно младо семейство да иска да има деца, като е толкова трудно да си затвори терасата и да има повече пространство на сухо и топло към дома?!.... Абсурд е според мен това със закона и произтичащите от него обстоятелства!

А.Ненова каза...

След като имате съгласие на 90 % от собствениците, оформете го в решение на Общото събрание на етажната собственост. Насрочете общо събрание, което да вземе решение: "Дава съгласие на етажния собственик ........... да остъкли (южната) си тераса".Представете протокола с решението на ОС в общината и считам, че тогава ще Ви издадат разрешението.

А.Ненова каза...

По отношение на терасата в "Красна поляна" :
Законът не изисква да представяте проект за цялата фасада, а единствено и само становище от конструктор, от което да се установява, че няма да се застраши носещата конструкция на сградата.
Необходимо е и решение на етажната собственост, което можете да получите като поискате от домоуправителя да свика общо събрание (ОС), което да вземе решение, че "дава съгласие за остъкляване на тераса/терасите на етажните собственици".

Анонимен каза...

Здравейте,

От статия в интернет разбрах, че Народното събрание са приели закон, с който забраняват остъкляването на терасите.

Имаме ъглова югозападната тераса, която се нуждае от остъкляване. Всички съседи над и под нас са остъклили своите тераси по-рано и само тази в редицата не е.

Остъкляването може ли да се случи законно, за да нямаме проблеми(глоби и принудително махане на конструкцията) и какви са нужните стъпки за това?

Благодаря предварително!
М.И.

Анонимен каза...

Здравейте, адв. Ненова.Преди две години си закупих имот. От недоглеждане, да не кажа невежество, не сам обарнала внимание че къщата е разширена, т.е площта на имота се е увеличила с около 20кв. Въпроса ми е как мога да поправя този проблем, какви документи са необходими и какви ще бъдат последиците за мен.
Благодаря Ви предварително!
С уважение: Й.Великова

Unknown каза...

Атанасова
Г-жо Ненова, имам балкон лоджия,който е остъклен от предишни собственици с винкел, не е на главна улица. Искам да го изградя с итонг и остъкля с PVC дограма. Каква е процедурата. Благодаря!

Unknown каза...

Атанасова
Г-жо Ненова, имам балкон лоджия,който е остъклен от предишни собственици с винкел, не е на главна улица. Искам да го изградя с итонг и остъкля с PVC дограма. Каква е процедурата. Благодаря!

А.Ненова каза...

Й.Великова,
можете да се снабдите с удостоверение за търпимост на "Разширената" част, в случай че е построена до март 2003 г. Ето защо Ви съветвам да се обърнете към предишните собственици за съдействие.

А.Ненова каза...

Валентина Атанасова,

процедурата е подробно описана в статията ми. Необходимо Ви е писмено становище на инженер -конструктор.

Анонимен каза...

Здравейте. Казвам се Явор Бозаджиев и имам 40кв тераса на седмия етаж. Тя с източно изложение и почти през целия ден е огратя от слънцето.Искам да направя дървен навес на 10кв,но без да го остъклявам. Отворените страни ще ги затварям с винилови щори, които ще се навиват. Интересува ме дали тази конструкция подлежи ли на озаконяване,тъй като реално не я приобщавам към апартамента, а просто си правя кътче сенчесто място на терасата.

А.Ненова каза...

Явор Бояджиев,

за монтиране на навеса Ви е необходимо разрешение за строеж.

Unknown каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Анонимен каза...

Здравейте.
Казвам се Иван Маринов. Закупих жилище, което е остъклено със стара дограма (винкел и обикновено стъкло). Искам да ги сменя с PVC дограма. Трябва ли затова да искам разрешение или направо да действам?

Е.Петров каза...

Статията предизвиква объркване защото в заглавието се говори за остъкляване на тераси, а се цитира текст който коментира балкони и лоджии:
Съгласно чл.147 ал.1 т.12 от ЗУТ: „Не се изисква одобряване на инвестиционни проекти за издаване на разрешение за строеж за остъкляване на балкони и лоджии, с изключение на разположените към първостепенната улична
Мисля че ЗУТ прави разлика:
Допълнителни разпоредби
§ 5. По смисъла на този закон:
57. (предишна т. 54 - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) "Балкон" е открита използваема площ върху конзолна конструкция, издадена пред фасадата на сградата.
58. (предишна т. 55 - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) "Лоджия" е използваема площ, открита от външната си страна и включена в общия обем на сградата.
59. (предишна т. 56 - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) "Тераса" е открита използваема площ, разположена върху помещения, върху колони или върху терена.
В тази връзка моля да посочите по кой закон може да се разреши остъкляване на тераса което не противоречи на Чл. 92 от НАРЕДБА № 7 ... ЗА ПРАВИЛА И НОРМАТИВИ ЗА УСТРОЙСТВО НА ОТДЕЛНИТЕ ВИДОВЕ ТЕРИТОРИИ И УСТРОЙСТВЕНИ ЗОНИ

Анонимен каза...

ВИЖДАМ,ЧЕ ПИСАНОТО Е ОТ 2012-2014 ГОД.А КАК СТОЯТ НЕЩАТА КЪМ ДНЕШНА ДАТА-МАЙ 2016 ГОД.? ЗАБРАНЕНО ЛИ Е ВЕЧЕ ОКОНЧАТЕЛНО ОСТЪКЛЯВАНЕТО НА БАЛКОНИ ИЛИ ВСЕ ОЩЕ НЕ Е?ТОВА РЕШЕНИЕ В ПАРЛАМЕНТА ОБНАРОДВАНО ЛИ Е В ДЪРЖАВЕН ВЕСТНИК ИЛИ НЕ Е?И ТОВА С ПРОЦЕНТА НА СЪСЕДИТЕ НАИСТИНА ЛИ Е АКТУАЛЕН ? ЕВЕЛИНА 10.МАЙ 2016

Анонимен каза...

Марина Маринова

Здравейте,
Имам следния казус:
Съседите под нас имат стая (масивна, стабилна постройка), чийто покрив се явява нещо като продължение на нашия балкон (покривът е точно пред балкона, на нивото на пода на балкона, със същата широчина, а дължината е около 1,50-2 метра напред). Бихме искали да използваме този покрив и да разширим балкона си. За да се осъществи това, е нужно само да изравним денивелацията (тя е не повече от 5 градуса), да сложим плочки или друга настилка, и да преместим стъкления парапет напред, като добавим същите стъклени парапети и отстрани. Реално нищо няма да се изгражда, и това, което ще се вижда от улицата е просто, че парапетът (стъклен) е преместен напред. Съседите над нас ще виждат и плочките.
Въпросът ми е, какво трябва да предприема, за да е легално? И има ли шанс изобщо това да стане? Съседите под нас са съгласни, защото това ще е една допълнителна изолация на покрива им.

Анонимен каза...

Здравейте,
искам да Ви попитам необходимо ли е разрешение за строеж на тераса, излизаща от кухнята ми. Ние живеем на втория етаж. Има семейства и на първия и на третия. Става въпрос за къща, но третия етаж си е на братовчед ми, а първия и втория на моят баща?

Unknown каза...

Имам апартамент в София на първи надгаражен етаж 30м2.Терасата гледа във вътрешен двор оформен от съседните згради.Терасата е част от общата площ на апартамента.Имам съседи от ляво и дясно със същите тераси.Искам да я приобща към апартамента.Какви действия трябва да предприема?Благодаря Ви предварително!!!

А.Ненова каза...

Бихте могли да затворите терасата с дограма, ако се снабдите с разрешение за строеж. Общината по местонахождение на имота ще издаде разрешението при условие, че представите и писмено становище на инженер конструктор.

Unknown каза...

Павел Пенев

Здравейте адв. Ненова,
Имам апартамент във Варна,към който имам 30 кв.м. плосък покрив, към който само аз имам достъп. Осветление и ток ми е прекаран конструктивно при строежа. Плоския покрив е с хидроизолация и плочки. Бих искал да попитам какво е нужно, за да се озакони затварянето със зидане и поставяне на покрив.
Благодаря Ви предварително!!!

А.Ненова каза...

Г-н Пенев,

въпросът Ви е от компетентността на общинска администрация. Принципно е необходимо застроителният план да разрешава подобно надстрояване, да се снабдите с проекти и разрешение за строеж (надстрояване). Отделно ако това е обща част ще бъде необходимо решение на Общото събрание на етажната собственост.

Unknown каза...

Димитър Иванов

Здравейте адв. Ненова,закупих по нотариален акт масивна жилижна сграда,след въвеждане на кадастъра в селото са ми сменили статута на „Друг вид сграда за обитаване”
Какво означава този статут,индикатор за проблем с законноста ли е.
Къщата е строена видимо преди 1990 година,старо строителство е.

Unknown каза...

Галина Димитрова
искам да попитам закупихме си ,апартамента със вградени тераси тогава не ни направи впечатление,че може да имаме проблеми.Въпросът ми е как да ги узаконя,тъй като е започната процедура 2002г.,възтановихме документация и никой не ни казва как да стигнем до край.

Анонимен каза...

Здравейте г-жо Адв. Ненова,

От 2год.съм съсобственик на етаж от къща.
Съседите от другия етаж без изрично мое писмено оформено съгласие изградиха
пристройка към техния етаж върху бетонова плоча обособена като открита тераса
приобщена към етажа.
Пристройката е приобщена към жилищното помещение,с лицева страна към първостепенна улица iv лкас с променено предназначение,газ,отопление,вода ,ток.Преустроена в кухня,трапезария.С разширение ново продължение на плоча основа и нова тераса с колони в мой патцел.
Какви са правата ми?
Благодаря!

Анонимен каза...

Здравейте! Имам казус относно един гараж - води се 1/2 наш, 1/2 на съседите ( съсобственици по земя). Дядо ми някога купува земя с негов приятел, строят върху земята къщи-близнаци, по нотариален акт всеки е сам собственик на къщата-блика, понеже имат Договор за доброволна делба, НО земята се води 1/2 по нотариален акт на единия и 1/2 на другия. През 80-те години, дядо ми строи в двора, до нашата къща-близнак масивен гараж- има си архит.проект, имаме разрешение за строеж, съсобственика подписал декларация, че е съгласен ( накрадко гаража е законен, но се оказва, че като го е построил дядо ми 1/2 е негов, 1/2 е на съседите - съсобственици) Цл живот ние плащаме данък на този гараж, те нямат претенции към него, но по закон се оказва, че половината е техен, така ли и има ли как да си го прехвърлим на нас целия ?

Unknown каза...

Иван Попоесков Здравейте,закупих апартамент на първи етаж в 4етажен блок в гр. София без тераси.Искам да попитам понеже над апартамента има тераси може ли да направя разширение на жилището /да пристроя площ към кухня,хол и спалнята с ширина на ниво на горните тераси/ и каква е процедурата за осъществяване на пристройката. Предварително благодаря.Иван