понеделник, 4 ноември 2013 г.

Пререгистрация с ликвидация на търговци по § 5 – § 5д от Закона за търговския регистър


Или как могат да се съберат вземания срещу непререгистриран търговец, или да се сключи сделка с имущество на такъв търговец?










Крайният срок за пререгистрация на търговци и за вписването им в Търговския регистър изтече на 31.12.2011 г. Въпреки, че този срок беше удължаван няколко пъти, останаха и търговци, които не изпълниха това свое законово задължение и понастоящем не са вписани в Търговския регистър. 
Последиците от непререгистрацията са посочени в §5 - §5д от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за търговския регистър (ПЗР от ЗТР) в сила от 01.01.2012 г., изменен със Закон за изменение на ЗТР - ДВ, бр. 99 от 14.12.2012 г. Те са различни за едноличните търговци (ЕТ), клоновете на чуждестранни търговци и за юридическите лица (търговски дружества – ООД, АД, СД) и кооперациите.   
ЕТ и клоновете на чужди търговци се считат заличени от 01.01.2012 г., фирмените им дела се архивират и се пазят в съда по последната им регистрация, а на 1.01.2017 г. се унищожават.  
Дейността на търговските дружества и кооперациите, които не са пререгистрирани се прекратява. Тези търговци ще се смятат заличени от 31.01.2017 г. Фирмените им дела ще се съхраняват в съда по регистрацията до 1.02.2022 г. Считано от 1.01.2012 г. тези търговци нямат право да извършват търговска дейност. Нямат право да водят дела, да продават имуществото си, а сключените от тях сделки ще се считат за нищожни.


Особености по отношение на непререгистрираните търговски дружества и кооперациите

 ЗТР дава се възможност на непререгистрирани търговци, които имат имущество да се разпоредят с него, въпреки че дейността им е прекратена. Дава се възможност и на кредиторите на такива търговци да предприемат изпълнителни действия срещу тях за събиране на вземанията си. Описаните възможности могат да се осъществят чрез провеждане на процедурата по пререгистрация с ликвидация, предвидена в § 5 и сл. от ЗТР.
В срок до 31.01.2015 г. всеки съдружник, акционер, член - кооператор на непререгистриран търговец (кооперация) или кредитор на такъв търговец може да подаде в Търговския регистър заявление образец „Б6” и да иска пререгистрация и обявявяване в ликвидация на търговеца. Първата група заинтересовани лица  могат да подадат заявлението самостоятелно и независимо. Кредиторът обаче, следва да разполага с надлежно изпълнително основание като:
- влязло в сила съдебно решение по чл.404 от ГПК срещу непререгистрирания търговец/кооперация или
- заповед за незабавно изпълнение въз основа на документ по чл.417 т.1-8 от ГПК.
Въз основа на тези изпълнителни основания, кредиторът следва да образува изпълнително дело при съдия изпълнител, а последният му издава удостоверение, с което същият този кредитор може да подаде заявление „Б6” и да поиска пререгистрация с ликвидация на търговеца, кооперацията - длъжник.
И в двата случая, търговецът се пререгистрира служебно и едновременно с това се обявява в ликвидация. Процедурата по ликвидация следва да приключи в срок от 1 година съгласно §5б от ПЗР на ЗТР. По време на едногодишния срок на ликвидацията се осребрява (продава) имуществото на търговеца. От получените пари се удовлетворяват кредиторите, остатъкът (ако има такъв) се разпределя между съдружниците/акционерите, след което фирмата се заличава от Търговския регистър.  
В заключение може да се каже, че Законът дава допълнителна възможност на търговските дружества (СД, КД, ООД, АД) и на кооперациите, притежаващи недвижими имоти или други активи, но не са вписани в Търговския регистър да се разпоредят/продадат/ прехвърлят това свое имущество, като за целта инициират процедурата по § 5а и сл. от ЗТР за пререгистрация с ликвидация. Такава възможност имат и кредиторите на непререгистрираните дружества и кооперации, които на собствено основание могат да инициират и проведат ликвидация с осребряване на имуществото, от което да се удовлетворят. Крайният срок за подаване на заявленията изтича на 31.01.2015 г.


3 коментара:

Анонимен каза...

zdraveite as sam,ot sofia. kazvam se neli dimitrova iskam da razkaja za moq problem za nezakono postroen imot ,kogato poiskax mestoto mi kazaxa 4e imat dokomenti i vsi4ko ostanalo ,non nqmashe kade dajiveq i ne vzex vednaga da vida ,dali imat dokomenti,tova e moqta greshka .postrix na doverie s edna duma sega nee taka skarax me se i iskat da me gonqt
,i reshix da naprava neshto no ne namiram potxodiashtia 4ovek .posrroenoe 2002g,imam 10g iskam da si go ozakona ako moje ,da mi kajete
nesto ,ili vie ako moje da se zaemetee

,

А.Ненова каза...

Т.к. от обясненията Ви не се разбира какъв точно е проблема и за да Ви отговоря точно моля да ми изпратите документите, с които разполагате на имейл: lawyer.nenova@gmail.com

Поздрави

Анонимен каза...

«Когда я как владелец малого бизнеса в сложной ситуации подавал заявку на ссуду на покупку своего здания, обычные банки сказали, что не могут мне помочь. Кредитная фирма г-на Ли села со мной, выслушала мою ситуацию и решила, что я стоит рискнуть. Вот и мы, 5 лет спустя, и я только что продлил свой кредит еще на 7 лет. Я не смог бы купить свое здание без помощи ссуды от мистера Ли, и буду вечно в долгу перед ними за предоставленную у меня есть шанс, когда никто другой не сделает этого. "Вот контакт мистера Ли. Электронная почта: 247officedept@gmail.com Также в WhatsApp: + 1-989-394-3740 Так что я посоветую всем здесь, кто ищет ссуду, связаться с мистером Ли за помощью. ссудное финансирование.