петък, 8 март 2013 г.

Придобиване на недвижим имот по давност





придобиване на имот по давност
Правото на собственост върху недвижим имот може да се придобие чрез сделка, по наследство, по завещание или по давност (по давностно владение).

Давностното владение 

е период от време, през който едно лице владее и ползва чужд имот с намерение да стане негов собственик. Владението пък е упражняване на фактическа власт върху имота. Законът за собствеността определя два срока за придобиване на недвижим имот по давност– 5 години за добросъвестно владение и 10 години за недобросъвестно владение.

Добросъвестно владение 

е това, при което имотът се владее на правно основание (договор, нотариален акт, друг документ), годно да направи владелеца собственик, но праводателят (прехвърлителят на имота) не е бил собственик или формата на договора е била опорочена. Пример за такъв  случай е продажба от заветник, който се легитимира като собственик със завещание, а впоследствие се установи, че завещанието е нищожно. В този случай, купувачът – владелец е добросъвестен, защото е платил цената, владеее имота на правно основание (завещание и нотариален акт), но той не е знаел и не е могъл да знае, че завещанието е нищожно, респективно че праводателят му не е бил собственик, защото от нищожните актове не могат да се черпят права. С изтичането на 5 годишен срок, добросъвестният владелец придобива правото на собственост по давност.

Недобросъвестно владение 

 е това, което няма характеристиките на добросъвестното владение. Например недобросъвестен е владелецът, който владее недвижим имот на основание предварителен договор. Този договор не е „годно правно основание”, защото с него не може да се прехвърли собственост. Недобросъвестният владелец може да придобие недвижим имот по давност с 10-годишно владение.
Законът поставя и други изисквания за придобиване на недвижим имот по давност, и по-точно към самото владение.

Владението

трябва да отговаря още на следните условия:
- да бъде непрекъснато
- да е явно, а не скрито,  т.е. владелецът трябва да манифестира поведение, което да не оставя никакво съмнение, че той упражнява фактическата власт за себе си. Владелецът следва да демонстрира открито намерение да стане собственик. Израз на това намерение да се свои (animus) са действия по деклариране на имота в данъчна служба на името на владелеца, заплащане на данъци и такси за имота, откриване на партиди за ток и вода на името на владелеца и други подобни
- владението да е необезпокоявано, спокойно, несмущавано, т.е. действителният собственик да не се противопоставя на факта, че имотът се владее от трето лице –владелец; да не води дела срещу него; да не оспорва този факт по никакъв начин.

Изпълнени ли са горните условия, владелецът може да поиска от нотариуса по местонахождение на имота да му издаде нотариален акт по обстоятелствена проверка. За издаването на акта е необходимо пред нотариуса да се представи  молба – декларация за обстоятелствена проверка по образец. Неразделна част от молбата – декларация е удостоверение, издадено от общинските власти и областна адинистрация, че имотът не е общинска, респ.държавна собственост. Прилага се и документ за данъчна оценка. Производството пред нотариуса се развива с участието на трима свидетели, които удостоверяват факта на владението. Когато владелецът се позовава на добросъвестно владение, задължително е да представи документа, на който се основава правото му (договор за делба, удостоверение за наследници или други). Въз основа на събраните доказателства и ако установи факта на владението и намерението на владелеца да свои, нотариусът съставя нотариалния акт.
Важно е да се знае, че този нотариален акт по обстоятелствена проверка не поражда право на собственост, а само констатира факта на изтеклата придобивна давност.
Такива нотариални актове по обстоятелствена проверка могат да се атакуват  от действителните собственици, които следва да заведат дело срещу владелеца –признат за собственик и да искат отмяна на нотариалния акт.

305 коментара:

«Най-старите   ‹По-стари   201 – 305 от 305
Анонимен каза...

Здравейте уважаема г-жо Ненова,
искам да закупя имот, който е снабден с документ - констативен протокол,по давност и обстоятелствена проверка. Ще имам ли проблем с имота, ако документа с който ще ми продадат имота не е нотариален акт.

Анонимен каза...

Здравейте уважаема г-жо Ненова,
искам да закупя имот, който е снабден с документ - констативен протокол,по давност и обстоятелствена проверка. Ще имам ли проблем с имота, ако документа с който ще ми продадат имота не е нотариален акт. Предварително Ви благодари Н. Недялкова.

А.Ненова каза...

Ц.Траянов,
считам че не можете да придобиете дела на леля Ви по давност, т.к. не владеете целия имот.

Анонимен каза...

Здравейте,баща ми почина през 2012г. и аз сам единственият наследник той имаше къща,искам да попитам трябва ли да прехварля имота на мое име или той автоматично минава на мое име а ако трябва да се прехварля има ли определен срок за прехварляне. Благодаря предварително.

Unknown каза...

Здравейте уважаема г-жо Ненова,
Желая да закупя имот, състоящ се от къща с двор. Наследниците на имота имат документ - констативен протокол, по давност и обстоятелствена проверка с 3 свидетели издаден от нотариус. Ще имам ли проблем, ако документа с който закупувам имота не е нотариален акт. Предварително Ви благодаря Н. Недялкова.

Unknown каза...

Здравейте,

Собственик съм на 1/2 апартамент, в който живея от 2007г. без прекъсване като заплащам за всички подобрения, данъци, ремоти, такси и др. Другият съсобственик си заплаща редовно данъците, но аз съм във владение на имота, без той да го посещава.
Въпросът ми е дали мога да придобия целия имот на основание давност? Каква би била тя като период тъй като аз съм собственик на 1/2 от апартамента на основания нотариален акт за покупко-продажба. Следва ли да предприема някакви действия за намерието ми за своене спрямо другия съсобственик и какви?
Благодаря Ви предварително за съдействието!

Анонимен каза...

Здравейте, ако като наследник дадено лице разбере в последствие, че е или наследява имот било то къща или апартамент/ което наследство чрез документи той установя, че издадените в миналото делби, констативни актове и прочие са сключени не по изискванията на закона, може ли да доказва, че това което в случая той притежава го притежава на базата на документи които не са редовни и на базата на тях той е станал притежател на едно незаконно в случая имущество което може да е обвързано в най-лошият случай с кредитори? Благодаря за отговора предварително!

Анонимен каза...

Госпожо Ненова здравейте искам да попитам може ли да се присъди задавностно владението без заплащане на никакви данъци за дворно място в периот от 9 години дали е валидно това и мога ли да направя нещо по въпроса благодаря Ви предварително.


Unknown каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Христо Петров каза...

Здравейте адвокат Ненова,
Имам малко заведение на партера в жилищна сграда и ползвам (разполагам 4-5 маси) на прилежаща към сградата тревна площ, която е собственост на няколко души, наследници. В началото собствениците ми искаха някакви дребни суми на месец, но после спряха. Оттогава минаха 14-15 години.Нямам никакви устни или писмени договори с тях. Междувременно започнах да отдавам заведението под наем на различни оператори, които продължиха да ползват тревната площ заедно със заведението, като я застлаха с плочи и построиха лека сглобяема конструкция с покрив. От общината се опитаха да ми таксуват "тротоарно право" за масите, но като разбраха, че са разположени на частна земя се отказаха.
Въпросът ми е: Имам ли основание да претендирам, че съм владелец на тревната площ и да я придобия по давност след като нямам договор със собствениците, не плащам местни данъци и такси за ползването и? Практически с отдаването под наем на заведението аз не отдавам под наем тревната площ, но тя се ползва за осъществяването на търговската дейност от наемателите ми и в такъв случай те изпълняват ли изискванията за придобиване по давност? Чудя се също така защо общината разрешава ползването на тревна площ за търговска дейност? Не трябва ли да се промени предназначението за да е законно?!

Анонимен каза...

Здравейте можете ли да ми отговорите на следния казус: продадохме къща с дворно място на ромско семейство които вече 5 години живеят там но не искат да отидем и да я прехвърлим ходим при тях и ги питаме но само ни лъжат.Нямат нот.акт(тои си е в нас),нямат нито договор за покупко продажба,единствено когато я дадохме ходихме при кмета на селото за подписи че са ни дали 3000лв.Те си плащат данъка.

Георги Митриев каза...

Добър ден г-жо Ненова. Георги Митриев, Стара Загора. Живея от 5 години в имот, в които е живял мой близък, които няма никакъв документ за собственост и реално никога не е бил собственик. Имота е прехвърлян неколкократно, през тъмните 90-те, от едно лице на друго.Предполседният собственик, които е контролирал всички сделки е починал в началото на 2004г., а след проучване установих, че последният нотариален акт е на лице, което дори непредполага, че е станал собственик на имота /използвани са данните му, като продава и закупува неколкократно въпросният имот в период от 91 до 98/. В данъчната служба имота не е регистриран, а се води на собственик от преди 89-та година.
Имота има открити пардити за вода и ток на съвсем друго лице. Въпросите ми са следните:
- Какви действия мога да предприема по узаконяване на въпросният имот. Правил съм подобрения - подмяна на дограма, вътрешен ремонт, подмяна на ВиК и Ел. инсталаций като имам издадени документи от фирмите извършили ремонта. Плащам редовно сметки към ВиК и Ел. дружество?
- Как мога да прехвърля партидите от въпросните дружества на мое име?
Благодаря!

Анонимен каза...

Здравейте,
При имот, придобит чрез дарение от единия наследник, който е живял в него 20 години, след като имотът му е дарен, при евентуално оспорване на дарението от страна на другия наследник, заради нарушена зяпазена част, дареният наследник може ли да се позове на придобивна давност? Благодоря предварително

А.Ненова каза...

Искът за възстановяване на запазена част се погасява с 5 годишна давност, какъвто е Вашият случай. Срокът тече от датата на смъртта на наследодателя.

Анонимен каза...

Здравейте г-жо Ненова, казвам се Иван Ибанов
Моля за съвет по следния казус:След закупуване на имот през 2011г. реших 2016г. да строя.
От общинта ми казаха че съм имал съсобственик на земята и трябвало неговото разрешение за да ми дадат строително разрешение!
Аз незнаех че имам съсобствениик, не ми го каза и нотариуса по време на зделката!
Къкво мога да направя по въпроса за съсобствеността на земята на която искам да строя ниско застрояване до 10 м. ?
Ако наистина имам съсобственик, не мога ли да строя без неговото разрешение?
ЗУТ чл. 183 (4) (Нова - ДВ, бр. 17 от 2009 г.) Може ли да е от моя полза? Този който ми се явява като съсобственик на замята е този който е собственик на втория етаж от двуетажна зграда в проблемния парцел.

Благодаря!

SB каза...

Славянка Илиева :
Жилището ми е построено през 1984г. етаж от 4-етажна сграда .
Имам Заповед за отстъпено право на строеж , Договор за отстъпено право на строеж на мое име ,архитектурни скици , Схема на имота , данъчна оценка .
През всичките тези години съм плащала данъка на жилището.
Искам да ми се състави (издаде) от нотариус Констативен Нотариален акт .
Няма покупко-продажба или прехвърляне на имот чрез дарение.
Въпросът ми е : Дължи ли се местен данък за издаването на Нотариалния акт?

SB каза...

Благодаря предварително!

Unknown каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
А.Ненова каза...

Не се дължи местен данък за съставяне на констативен нотариален акт въз основа на документи.

Unknown каза...

А намерихте ли свидетели? Какво трябва да направя за са се заведе такова дело или какво трябва да покажа на нотариуса? Питам,защото майка е разведена,но апартамента е след брака като 1/3 е наследственост на майка от баща й,а другите 2/3 се делят между тях. Фактически баща ми има 1/3, но аз искам да направя така,че да няма нищо. Майка плаща повече от 10г. данъка,можем да намерим свидели и всичко,но не знам какво да направя?! Бихте ли ми обяснили? Емайл: basket_baby@abv.bg

А.Ненова каза...

Обърнете се към нотариус

Анонимен каза...

здравейте,

Подал съм документи за обстоятелствена проверка за имот, който семейството ми владее от времето на комунизма по параграф 4. Плащаме си данъците.

Да очаквам ли спънки от общината от вида "я, вие нямате документ за собственост, ето ви един акт за общинска собственост...". Ако да, какво мога да направя, за да противодействам срещу издаването на АОС, докато тече обстоятелствената проверка(разбира се изключвам раздаването на подкупи).

Поздрави,
Стоян

Unknown каза...

Здравейте! Казвам се В.Русанова.Наследник съм на земеделска земя от прадядо ми заедно с още 7 души. Преди години си разделихме нивите помежду си неофициално и всеки си сключи договори с арендатори за своите си земи, включително и аз. През 2009г.държавата отчуждава 1 декар от моята земя и определя обезщетение. От 01.12.2016г. имам нотариален акт за собственост по давност и наследство за същата тази земеделска земя.Реших да си потърся обезщетението от Областната администрация,но от там ми искат нотариално заверено съгласие на останалите наследници аз да получа парите, тъй като през 2009г.земята се е водила на прадядо ми. Задължително ли е според вас това при положение,че в момента аз съм собственика и през 2009г.аз съм стопанисвала нивата чрез отдаване под наем.

Анонимен каза...

Здравейте, може ли вашето виждане за казуса, пред който съм изправен:

Собственик съм на имот закупен чрез покупко-продажба през 2005та година. Поради забрана за строеж на въпросния парцел до проемане на ОУП там нищо не съм правил освен да минавам от време на време да видя в какво състояние е. През 2005та имах пуснати документи за ПУП, чието изработване отказаха и след това нищо не съм правил освен да го изчистя от растителност и да го оградя, както и изкарване на нова скица с новите идентификатори през 2012та след вече приетия ОУП. Всички данъци са плащани редовно до ден днешен от мен. На 12.01.2007ма направих договор нотариално заверен с 3 лица за преминаване през имота. Преди седмица се оказава, че едното от лицата си е извадило нотариален акт по обстоятелствена проверка на 6.12.2016 и е вписан в имотния регистър, като собственик. Въпросът ми е:

Какъв установителен иск трябва да заведа (не съм убеден, че отрицателния е правилно решение) и какви шансове имам.

Благодаря за отделеното внимание.

Анонимен каза...

Здравейте! Преди 3 години съдя изпълнител е продал гаража на майка ми която почина след година и аз предобих апартамента но без гаража. Въпроса ми е дали мога да си върна гаража и по какъв начин. Благодаря

Анонимен каза...

Здравейте г-жо Ненова, казвам се Георги Кирилов и моят казус е следния:
Аз и брат ми сме единствени наследници на баща ни, който беше собственик на къща и парцел в село в провинцията. Още преди 30 години баща ни раздели парцела на 2 и дари едната празната половина на мен, на който парцел аз си построих лично вила и взех с мен и двамата ни родители за които се грижих дълги години до смъртта им. За брат ми остана другата половина от парцела заедно с къщата(и двете на останаха на името на баща ни). Брат ми не се разбираше нито с мен, нито с родителите ни, гонеше ни от старата ни къща и аз се принудих да го оставя да живее там самостоятелно. Преди 22г.(само за 8години, а не за 10) той си е изкарал нотариален акт по давност с ОП(обстоятелствена проверка) за който акт чак сега разбирам.
Същината на въпроса ми е:
1-во, имам ли голям шанс да оспоря(разваля) констативния нотариален акт по давност, заради факта, че са били изтекли само 8години или че ни гонеше от къщата и не даваше да влизаме там и аз не съм имал никакъв шанс да владея имота си? Не е правил подобрения по къщата, но си е плащал на негово име данък и всичко останало, а аз нямам никакви доказателства на хартия, евентуално само свидетели.
2-ро, след като за брат ми е останало почти цялото наследство, а именно къщата и половината парцел(макар и не с дарение,а по давност), имам ли право поне аз да взема цялата земеделска земя(в същото село) от баща ни или поне по-голямата половина от нея или по закон задължително се дели на 2? Все пак съм се грижил за тях до смъртта им и те са живели в моя дом.
Очаквам вашите отговори.

Анонимен каза...

Здравейте г-жо Ненова, казвам се Георги Кирилов и моят казус е следния:
Аз и брат ми сме единствени наследници на баща ни, който беше собственик на къща и парцел в село в провинцията. Още преди 30 години баща ни раздели парцела на 2 и дари едната празната половина на мен, на който парцел аз си построих лично вила и взех с мен и двамата ни родители за които се грижих дълги години до смъртта им. За брат ми остана другата половина от парцела заедно с къщата(и двете на останаха на името на баща ни). Брат ми не се разбираше нито с мен, нито с родителите ни, гонеше ни от старата ни къща и аз се принудих да го оставя да живее там самостоятелно. Преди 22г.(само за 8години, а не за 10) той си е изкарал нотариален акт по давност с ОП(обстоятелствена проверка) за който акт чак сега разбирам.
Същината на въпроса ми е:
1-во, имам ли голям шанс да оспоря(разваля) констативния нотариален акт по давност, заради факта, че са били изтекли само 8години или че ни гонеше от къщата и не даваше да влизаме там и аз не съм имал никакъв шанс да владея имота си? Не е правил подобрения по къщата, но си е плащал на негово име данък и всичко останало, а аз нямам никакви доказателства на хартия, евентуално само свидетели.
2-ро, след като за брат ми е останало почти цялото наследство, а именно къщата и половината парцел(макар и не с дарение,а по давност), имам ли право поне аз да взема цялата земеделска земя(в същото село) от баща ни или поне по-голямата половина от нея или по закон задължително се дели на 2? Все пак съм се грижил за тях до смъртта им и те са живели в моя дом.
Очаквам вашите отговори.

А.Ненова каза...

1. Можете да оспорите нотариалния акт по съдебен ред, но Ви съветвам да се обърнете към адвокат в населеното място. в което се намира недвижимият имот.
2. Нямате "право да вземете цялата земеделска земя". Земята притежавате в съсобственик с брат Ви, и с другите наследници, ако има такива.

Анонимен каза...

Здравейте,

К.Демирев. Бих искала да попитам за следния казус. Внук получава имот с покупко-продажба от дядо си и баба си. В жилището живеят майка му и баща му (които съответно се грижат за имота и заплащат всичко, свързано с него, но не плащат наем и няма никакви договорни отношения между тях). Възможно ли е родителите да придобият имота по давност.

Благодаря предварително,
Поздрави

Unknown каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Здравейте!
Имам следния казус:
Имам земя, която е на името на дядо ми, който е починал.Наследниците сме 3ма, които 2ма нямат претенции към земята(дали са я мен).От години човек с когото нямаме абсолютно никаква връзка, владее имота, дори си го е оградил и т.н. Може ли този човек да придобие имота по давност.

Анонимен каза...

А също и какво може да се направи, ако евентуално може да го придобие?

А.Ненова каза...

Да, възможно е трето лице да придобие имота Ви по давностно владение, продължило необезпокоявано 5 или 10 години в зависимост от това дали владението е добросъвестно или не.
Съветвам ви да заведете дело срещу владелеца и да искате да освободи имота ВИ.

Анонимен каза...

Здравейте г-жо Неново,
Желая да закупя дворно място без нотариален акт от собствениците (Имота е бил на лицето Х, той има двама сила, който от своя страна имат по две дъщери. За имота в продължение на повече от 10години са се грижили - плащали са данъците само дъщерите на единия син. Имотът в данъчното е записан на името на едната дъщеря). Започнахме процедура по съставяне на констативен нотариален акт по обстоятелствена проверна. В последния момент обаче едната от наследничките (тази, която не е плащала данъци) се отказа от продажбата. Констатичния нотариален акт все още не е съставен.
Въпросът ми е можем ли да започнем нова процедура по съставяне на констативен нотариален акт, но в молбата-декларация да бъдат включени само тези, който са се грижили за имота? Могат ли другите наследници да имат претенции, при положение че за имота първо се е грижил първо само единия син(разполагаме с квитанции за платени данъци), а след това и само едните наследници?

Предварително благодаря за отделеното време! Радосвета Николова

А.Ненова каза...

Нотариалният акт по обстоятелствена проверка е атакуем от всяко лице, което претендира да е собственик. Плащането/неплащането на данъци не води до възникване на право на собственост.

Nelly001 каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Unknown каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Unknown каза...

Бях омъжена за съпруга ми в продължение на 8 години и двамата бяхме благослови с две деца, живеещи заедно като една любов, до 2010 г., когато нещата вече не беше начинът му. Но когато той по-късно получава нова работа 3 месеца след това, той започна да спи извън нашия семейното жилище. Само за мен, за да разберете, че той има връзка с дамата, която му даде работа. От този ден нататък, когато му се обадих, той не по-дълъг вземете моите разговори и той нищо, тъй като, за да излезе добър. И все пак мъжете ми просто все още държат на виждане на lady.then аз реши да се търси решение на интернет, защото аз наистина го обичам и не мога да си позволя да го загубят за всеки woman.i намерите статия в интернет за това как една духовна лекар върне някой бивш обратно контакт беше придават на историята линия. Не можех да имат шанс да се даде втори мисъл за това копирам номера на пощата и телефона и да се свържа с духовния лекар Направих това, което той ме помоли да направя той ми изпрати някои местни материали да се използват за 7 дни след 7 дни вярвам мен ми съпругът ми се обади и се извини на мен и децата ми и започна да спи вкъщи ... искам да използвам тази чудесна възможност да благодаря на д-р Oje за голямо негово дело. Можете да се свържете с него по имейл или WhatsApp drojespiritualtemple@gmail.com +2348149277967 ..

Драганов каза...

Здравейте госпожо Ненова,
Ползвам наследствен земеделски имот повече от 15 години.Имота съм го оградил,създал съм в него овощна градина изкапал кладенец,открил съм партида за вода.До момента никой от останалите наследници не е предявил претенции.Въпросът ми е: Какви документи и къде трябва да подам и представя за обстоятелствена проверка за свояването му по давностно владение? Има ли основание да ми се откаже такава проверка и издаването на нот.акт?
Валентин Драганов

Unknown каза...

Х.Танев
Здравейте адвокат Ненова
Собственик съм на 1/2 идеална част от имот(къща и земя).
Другата част е на роднина който е починал през 2005 г.
Има трима наследника,някои от тях също са починали.
Никой от тях не е декларирал собствеността си. Данъци и такси за целия имот плащам аз.
Въпосът ми е :Какво трябва да се направи за да мога да придобия целия имот,
тъй като се нуждае от инвестиция за ремонт и не мога да я направя без да съм сигурен ,че в последствие няма да имам искове за полагаемите части от имота?
Х.Танев

А.Ненова каза...

Х.Танев,
най сигурно е да се свържете с наследниците, като поискате от тях да Ви прехвърлят идеалните си части. Сделката може да се оформи като продажба или дарение,

Анонимен каза...

Елка Димитрова,
Желая да придобия имот, който няма наследници, всички починаха, как може да стане това?

А.Ненова каза...

Елка Димитрова,
имот, който няма наследници по силата на закона става собственост на общината. Бихте могли да се поинтересувате дали общината има намерение да го продава или да го отдава под наем.

Анонимен каза...

Здравейте,г-жо Ненова.Казвам се К.Мустафова.
Имам следния казус, от 30 години на сам живеем в къща на която собственик беше дядо с нотариален акт покупко-продажба, който си почина през 1997г. Наследниците му са двете ми лели, чичо ми,които не живеят с нас и баща ми.
Чичо ми почина през 2009г., на скоро загубих и баща си 2016г. и баба си нач.на 2017г.Майка ми продължава да живее сама в тази къща.
И въпросът ми към Вас, дали мама може да придобие къщата по давност, тъй като през всички тези години мама и тате плати сметките и данъците, които са все още на името на дядо ми. Също така направиха основен ремонт на къщата.
Благодаря Ви, предварително!

Анонимен каза...

искам да попитам за имот които моя баща ми го прехвърли тази година но тои живее одавна с негова незаконна приятелка и мисълта ми е след неговата смърт тя ако претендира за някаква част от имота аз длъжна ли съм да и я дам защото от сега тя настоява за част и на нея нищо чее вече изцяло на мое име и ако мога да го преодотвъртя това сега как да стане това?

Анонимен каза...

ЗДРАВЕЙТЕ! СКЛЮЧВАМЕ ПРЕДВАРИТЕЛЕН ДОГОВОР ЗА ПОКУПКА НА КЪЩА И ЗАПЛАЩАМЕ КОМИСИОННАТА НА СЪОТВЕТНАТА АГЕНЦИЯ! ОКАЗВА СЕ ОБАЧЕ, ЧЕ ГАРАЖА И МЯСТОТО ПРЕД НЕГО НЕ СА ОЗАКОНЕНИ! ПЛАТИЛИ СМЕ КАПАРО 10 % ОТ ЦЯЛАТА СТОЙНОСТ НА ИМОТА НА ПРОДАВАЧА! КАКЪВ Е РЕДА СЕГА ДА СЕ ОЗАКОНЯТ ВСИЧКИ ЧАСТИ СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА ДВЕТЕ СТРАНИ И БРОКЕРА, ПРЕДИ ПЛАЩАНЕТО НА ЦЯЛАТА СУМА? ЗАЩОТО АКО АЗ СЕ ОТКАЖА ОТ СДЕЛКАТА ЩЕ ЗАГУБЯ ВЕЧЕ ДАДЕНИТЕ ПАРИ, А НЕ СЪМ ЗНАЕЛ ЗА НЕРЕДНОСТИТЕ? ИМА ЛИ НАЧИН ДА ПОЛУЧА 10-ТЕ % ОБРАТНО, СЛЕД КАТО ВИНАТА НЕ Е МОЯ!

Анонимен каза...

ГАЛИНА ПЕТКОВА

А.Ненова каза...

Галина Петкова,
незаконните строежи не могат да се узаконяват, но при определени условия могат да бъдат снабдени с удостоверение за търпимост (издава се от съответната община) и едва тогава да бъдат предмет на прехвърлителна сделка.

Анонимен каза...

Здравейте!
Владеем и плащаме данъци на общински имот 3 поколения и над 90 години.
В момента фирма има амбицията да закупи земята.
Въпросът ми е има ли законово право да придобием или купим земята първи?
Благодаря!

А.Ненова каза...

Здравейте,
бихте имали предимство за закупуване, ако имате отстъпено право на строеж или сте в съсобственост общината. Но дори и да нямате бихте могли да кандидатствате като подадете молба за закупване. По принцип общинските имоти не могат да се придобиват по давност и се продават само на търг или конкурс.

Unknown каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
sandra barfinder каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
юдс75 каза...

Здравейте! Майка ми и бащами са съсобственици на имот апартамент придобит по време на брака им. От 18години бащами не живее в имота а аз, майка ми и брат ми живеем в него и плащаме данъците. Майка ми и баща ми не са разведени,но както казах не живеят заедно от 18години. Не подържахме никаква връзка с баща ми през тези години, до сега когато той заяви претенции към половината имот, като иска да му го платим.Въпроса ми е може ли майками да придобие имота като добросъвестен владеец, на базата на това че тя е плащала и неговите данъци и явно се е грижила за имота?

Unknown каза...

здравейте
моята ситуация е малко сложна .
живея в село страшимирово вече 28 години . осиновен съм от леля ми-сестра на баща ми . живеем в имот който е с трима наследници 2-ма братя и сестра- моята осиновителка.Братята са много проблемни и нападателни , и продават всичко което дядоми е имал .как и вузможно ли е да стана собственик на имота с сагласието на леля ми - сестрата и дъщеря на дядо ми .аз се грижа за поддръжката на имота от както съм се родил живея в същия имот .
Моля за помощ Благодаря .Казвам се Павлин .

Unknown каза...

Добър ден,бих искал да знам след като баща ми е починал и не е имал нищо на негово име,и след години почива и дядо ми които има имоти на негово име,аз пълноправен наследник ли съм? А ако дядо ми и баба ми са прехфърлили всичко на леля ми,аз мога ли да бъда лишен от наследство.

Unknown каза...

Красимир иванов. С уважение

Анонимен каза...

Казвам се Ахига Одри, живея в Охайо, САЩ и съм щастлив женен за един прекрасен и грижовен съпруг с три деца. Един голям проблем се случи в семейството ми преди една година, между мен и съпруга ми, толкова ужасно, че той внесе делото в съда за развод. Каза, че никога повече няма да остане при мен и че вече не ме обича. Затова той напусна къщата и ме накара аз и децата ми да преживеят сериозни болки. Опитах всичките си средства, за да го върна обратно през много молитви, но без никаква полза. Накрая той потвърди, че е взел решението си и никога повече няма да ме види. В една странна нощ, когато се върнах от работа, срещнах един стар мой приятел, който попита съпруга ми. Обясних й всичко, затова ми каза, че единственият начин да си върна съпруга е да посетя магьосник, защото наистина работи и за нея. Никога не съм вярвал в правописа, но нямах друг избор, освен да я последвам. Тя ми даде имейл адреса на правописа, който е spellspecialistcaster937@gmail.com
Така че на следващата сутрин изпратих имейл на адреса, който ми даде и уверението за заклинание, че ще си върна съпруга в рамките на два дни. Какво фантастично изявление! LOL !!! Никога не съм мислил, че той говори с мен и ми каза всичко, което трябва да направя. На следващата сутрин, изненадващо, съпругът ми, който не ме е повикал повече от година, ме призова да се върна. Така че невероятно нали? Е, така се върна в същия ден, с много любов и радост, и се извини за грешките си и за болките, които ми причини на мен и на децата ми. От този ден насам нашите взаимоотношения бяха по-силни от преди. Благодарим ви за помощта от този велик канал за правопис. Моят съвет за всички там чрез различни предизвикателства е да се свържете с този велик човек и точно както направи за мен той ще реши всичките ви проблеми. Можете да му изпратите имейл чрез този имейл адрес. Обещах му, че ще кажа на целия свят за великолепните му сили. (spellspecialistcaster937@gmail.com), ако сте в такова състояние или ако имате някакъв проблем с "да си върнете бившия служител не само, че може да ви помогне
1) Бъдете насърчавани във всичко, което правите.
2) Спечелете добри пари или спечелете лотария.
3) Постигане на успех в бизнеса.
4) духовни проблеми.
5) съдебно преследване
6) Потърсете партньора си в живота.
7) да получите добре платена работа.
8) Управлявайте брака си.
9) да получите полза и да получите привличане от хората.
10) се губят пари.
(11) лекува всички болести. както лечими, така и нездравословни като ХИВ / СПИН, рак, изобщо
(12) решаване на проблеми с бременността и да ви благословим с децата.
неговия имейл отново адрес отново е spellspecialistcaster937@gmail.com

Анонимен каза...

Това е моето свидетелство за добрата работа на човек, който ми помогна .. Моето име е CAROLINE WAYNE. и аз се намирам в НЮ ЙОРК, САЩ. Моят живот се завръща !!! След 8-годишен брак, съпругът ми ме остави с трите ни деца. Чувствах се, че животът ми вече свършва и се разпада. Благодарение на магията, наречена папа Юстус, която се срещнах онлайн. На един верен ден, докато сърфирах в интернет, търсех добра играчка за магии, която може да разреши проблемите ми. Попаднах на серия от свидетелства за това конкретно калибър. Някои хора свидетелстват, че е завел своя бивш любовник, някои свидетелстват, че той възстановява утробата, някои свидетелстват, че може да хвърли заклинание, за да спре развода и т.н. Имаше едно специално свидетелство, което видях, че става дума за жена, наречена Грейс, която свидетелстваше за това как д-р Камберк връща нейния Ex любовник за по-малко от 72 часа, а в края на свидетелските си показания тя отпада имейл адреса на д-р Чамберк. След като прочетох всичко това, реших да опитам д-р Чамберк.
Свързах се с него по имейл и му обясних проблемите. Само за 3 дни съпругът ми се върна при мен. Решихме проблемите си и ние сме още по-щастливи от преди. Д-р Камберс е наистина талантлив и талантлив човек и няма да спра да го публикувам, защото той е чудесен мъж ... Ако имате проблем и търсите истинско и оригинално правописно средство за решаване на този проблем за вас. Опитайте великия д-р Чамберк днес, той може да е отговорът на вашите проблеми. Ето го и неговия контакт: spellspecialistcaster937@gmail.com
Благодаря ви велик Джъст. Свържете се с него за следното:
(1) Ако искате вашия бивш обратно.
(2) ако винаги имате лоши мечти.
(3) Искате да бъдете повишени в офиса си.
(4) Искате жени / мъже да тичат след теб.
(5) Ако искате дете.
(6) [Искаш да бъдеш богат.
(7) Искате да свържете съпруга / съпругата си за свой завинаги.
(8) Ако имате нужда от финансова помощ.
(9) Билкови грижи
10) Помогнете хората да излязат от затвора
(11) Магията на брака
(12) Заклинания за чудеса
(13) Магии за красота
(14) Проф. Чарм
(15) Заклинания за привличане
(16) зло магии
(17) Карикатуриране
(18) Премахнете заклинанията за болест
(19) ИЗБИРАНЕ НА ПЕЧАЛКА
(20) УСПЕХ НА ИЗПИТВАНИЯТА
(21) Очаровай да накараш кого да те обичам.
(22) Бизнес заклинание.
(23) Намерете отдавна изгубеното си семейство.
Свържете се с него днес на:
spellspecialistcaster937@gmail.com.

Unknown каза...

Здравейте ,съпруга ми е собственик на имот в чийто нот.акт пише че земята върху която е построена къщата е оредоставена ,а не закупена от общината.В данъчната фактура пише че плащаме данък върху земя и сграда .Означава ли че придобиваме и земята и има ли начин земята върху която е построена къщата ни да съане законно наша.Това е спънка при евентоална продажба.

Анонимен каза...

Здравейте имам въпрос към всички които могат да ми помогнат.баща.ми е болен и не се знае колко време ще издържи с майка ми живеят в къщата ни от 35 години.нямаме нотариален акт незнаем как може да я прехвърлим на мен (дъщеря му) като май има и др наследници от рода на стринката на баща ми,неините деца,и на баща ми на сестрра му която е починала дефакто на нейните деца.

Делян каза...

Здравейте,
Бих желал съвет по следния казус:
Имот, които е принадлежал на родителите на моят баща има два наследника- баща ми- Х. и брат му- Т.
Х. е живял в имота през последните 15 години, включително по време на смъртта на двамата родители. Имотът се поддържа от него, и сметките за ток и електричество се плащат от него. Х. е предлагал имотът да се продаде (раздели), но без успех, или с неравностойна оферта от страна на Т. (по-малко от 1/2 от цената на имота).
Жиллището е единствено за Х., докато Т. притежава друг имот, купен със средствата на родителите.
Въпросът ми е дали Х. може да прояви претенции за цялостна собственост, без компенсация (по съдебен път) на имотът, вземайки в предвид, че Т. не е живял там, или поддържал имота в последните 15 години.

Анонимен каза...

Здравейте!Казвам се ВЕСКО. Имаме парцел от 1319м/кв.трябва да се раздели на две/2/,но аз не желая.Могат ли да ме пренудят

Unknown каза...

Сърцето ми беше счупено, никога не вярвам, че отново ще се върна на моя бивш, докато д-р ЛОВЕ не върна моя бивш в рамките на 24 часа със силно любовно заклинание. Той е надежден за положителен резултат, свържете се с магьосника за любовна магия по имейл: {placeofsolution@yahoo.c om} или whatsapp на 1 443 281 3404

Unknown каза...

Здравейте.Имам следния въпрос.Притежаваме имот в центъра на София.Там са живеели дядо ми и баба ми,още едно семейство и една баба,настанена в една от стаите.Идва момент,в който им позволяват да закупят имота,който е около 150кв.но да си го поделят.Дядо ми поискал да купи стаята на бабата,но не му позволили.И така двете семейства си поделили по 3 стаи,а бабата взима една стая.Ползвали общ вход с малък коридор споделен в нотариалния акт и обща баня поделена 1/5.Второто семейство си избива вход от другата страна на къщата и се разделя с над чрез стена.В нашата половина остана стаята на бабата.Тя почина сега нейна наследница е племенничката и.Те не живеят при нас и стаята е затворена Кажете ми има ли изход от тази патова ситуация?Колева

mims2@abv.bg каза...

Здравейте! Проблемът ми е следният.
С мъжът ми нямам брак живеем на семейни начала в неговата къща. Той притежава 1/4 от имота като останалите са на неговия брат и майка. Ние обитаваме първият етаж и по голямата част от двора,а майка му и брат му вроиявт етаж ,таванското и част от двора. Видимо от далеч ние поддържаме къщата плащаме сметките ( ток,вода,данъци). Преди три години спряхме тока към тях защото не получавахме и стотинка за каквото и да било сметки но тези за тока бяха фрапиращи и не смогвахме.Имаме проблеми с брат му ( пие,буйства,тропа нарочно),майка му е не- освидетелстван шизофреник.С две думи живота ни е кошмар та въпросът ми е следния- каква е възможноста мъжът ми да се сдобие с целия дял на имота при условие,че се стопанисва само и единствено от нас. Има ли възможност да се придобие със свидетели чрез давностния владеене или чрез недобросъвестно владеене или някакъв възможен начин за да спасим имота от рухване?

Unknown каза...

Владимир Митев 01.05.2019 г.

Здравейте,
Ще съм Ви благодарен да ми дадете мнение какво да предприема.
През 2006 г придобит имот чрез
нотариален акт покупка продажба на парцел.
Старият собственик далечен роднина продължи да го коси и в малка част да сади градина, докато решим дали ще строим. Ние живеем в София и ползвахме имота само за почивка.
Не можахме да направим ПУП но забранихме на стария собственик да ползва терена с нотариална забрана.
Терена се оказа с 400кв. м по голям от скицата и по нотариален акт, 1000 кв. м. но ние сме купили имота в неговата цялост и с граници идентични на нотариалния акт на стария собственик, който е по обстоятелствата проверка.
През 2017 той загради и избора тези 400кв.м и си извади нотариален акт отново по обстоятелствено проверка с граници вътре в моя терен.
Какво дело трябва да заведа и с какви шансове са си върна имота в неговата цялост, въпреки разликата в квадратурата.
Благодаря Ви.

Unknown каза...

Здравейте искам да попитам преди да почине дядо ми преписва къщата на баща ми и леля ми на две я разделя след като почина дядо ми свако ми мъжът на леля ми платил някакъв акт на баща ми от 1000 лева и някакви други сметки е платил и след обещанието че ще му купи някаква малка къщичка за живеене баща ми прехвърля дела си на свако ми без мое знание разбрах преди да почине баща ми в болницата когато го приеха от социалния работник която се занимаваше с неговия случай че е подписал и е прехвърлил 1/2си идеална част за тези сметки имам съпруг и дъщеря с които живеем на квартира а сега да попитам какви шансове имам да успорвам като наследник на баща си за тази далавера пред съда за неговия дял от къщата благодаря ви предварително

Анонимен каза...

Казвам се Кейти Мартин и искам да споделя истинската си житейска история за това как върнах съпруга си с помощта на д-р ogundele страхотен заклинател, който върна съпруга ми за 24 часа със своите правомощия, и това заклинания са безвреден, този човек е много мощен човек, сключих споразумение с него да споделя името си в интернет, затова правя това сега. Ако имате нужда от помощ, можете да се свържете с него с неговия WhatsApp: +27638836445. Той е 100% реален и мощен.

Анонимен каза...

Предварително Благодаря адвокат Ненова!

Мойто запитване е следното: при изготвяне на "Констативен Нотариален Акт въз основа на обстоятелствена проверка", колко % такса местен данък се дължи за гр. София (3% или 5%)?
Бих искала да попитам и дали се дължи местен данък когато се изготвя "Констативен Нотариален Акт въз основа на писмени доказателства"?

Благодаря за отделеното време!!

Pedro Hayes каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Betty Oxlade каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Rita Berry каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Оня каза...

Здравейте,искам да строя къща и на жена ми родителите предоставят място в техния двор и всичко се води на тяхно име.Въпроса ми е аз имам ли някакви права,къщата която искам да построя в техния имот пак ли остава тяхна или ще се води на мое име и на името на жена ми.Ако стане нещо де.
Казвам се Димитър

Unknown каза...

Здравейте искам да попитам как мога да осъдя баща ми за неговите 50% от жилището защото той постоянно не тероризира жилището едностаен апартамент и аз и той имаме еднакви права

Unknown каза...

Казвам се Теменужка Йорданова Искам да попитам как мога да заведа дело срещу баща ми за неговите 50% от жилището с което сме със собственици той постоянно нито реализира Аз съм майка на три деца и сама не се търпи Имам ли право да изискам неговите 50% по законен път той ми друго жилище което може да живее но не желае да напусне

antoaneta nenova каза...

Теменужка Йорданова можете да заведете дело за делба и да искате съдът да възложи жилището на Вас, ако отговаряте на законовите условия затова.

Поздрави

Меги каза...

Здравейте имаме следния казус! През 1986 г. баба и дядо продават правото на строеж на майка и татко като в нотариалния акт вписват, че нямат претенции към всичко новопостроена. През 1997 г. баба ми продава неината част от къщата на братовчед ми. Сега след 23 години тои иска да ползва тавана тъи като бил обща част. Има ли право като баба и дядо са се отказали от всичко новопостроена и като са минали 23 години без да предяви претенции? Благодаря!

Анонимен каза...

Здравейте,
По време на брака ми, моят баща и моята майка решиха да дарят построената от тях къща и съответния двор на мен и на съпруга ми поравно. След време се разведохме и останахме поравно собственици. Съпругът ми след това има дете от друга женаа, а по - късно почина. Сега неговият наследник е съсобственик на къщата. От брака ни имаме две деца, така, че неговото дете притежава по наследство 1/6 част. Бракът е разтрогнат през 2004 г, а той почина пред 2013 г Неговият наследник никога не е посещавал къщата, нито е плащал за нещо. Сега искат доста голяма сума, която не можем да платим. Въпросът ми е има ли възможност да придобием неговата част по давност и при какви условия, ако е възможно ? Предварително благодаря

Marian каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Unknown каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Unknown каза...

Брат ми купи къща с договор без наторален акт заплати на сопсвеника преди 25 години 2000 лв пари! Сопсвеника каза че трудно ще изкара нотариален акт но като го изкара ще го даде веднага минаха години не ни представи нотариален акт! Сега тука една година той почива. Синът му на починалия представя натурален акт и иска на ново да я продаде на сегашни ЦЕНИ. 25 Години плащаме данаци ремонти аломиневи врати прозорци. . Чрез свидетели че сме му платили кящата не можем да докажем че е платил имаме свидетели че сме му платили сумата която той искал. Къщата е на село 40 км от града. Ако можете помогнете ми ще получа удар от притеснение. Измами ни. Ще чакам да получа отговор какво да правя? Предварително Ви Благодаря от сърце и душа!

Sara Phil каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Здравейте!Искам да продам половината от апартамента,на който сме съсобственици с бившият ми съпруг.Той отказва да го купи,но живее в него и не ме допуска в жилището.Какво да направя?

Rosie Skye каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
antoaneta nenova каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Dion Dublin каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Anonymous каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Unknown каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Zofia Pavel каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Ангел каза...

Здравейте
Ще съм ви благодарен ако можете да ми помогнете със съвет по следния казус:
Дядо ми, починал 1944г. е имал земя 46 дка в местността Меден Рудник, по настоящем к-с Меден Рудник в Бургас. При реституцията представих на ОПК Б-с емлячната му партида но върнаха само 16дка след множество дела. Останалите 30дка ОПК отказаха да върнат с мотив, че са общински и община Б-с с декларация до ОПК Бургас си ги поиска макар и без документи за собственост. Загубихме делата в районен, окръжен съд и ВС въпреки,че представихме и получените купюри от ТКЗС. Куриозно е,че общината в декларацията си иска само 24.5дка и толкова получава, а на нас ни отнема 30 дка с мотив, че е общинска. Измамата на ОПК, с която отнемат още 5.5дка не бе санкционирана от съда и прокуратурата и не се разбра кой и как получи останалата градска земя.
След смъртта на дядо ми отнетите му 30дка не са изтрити от емлячната му партида. Освен това вещото лице установи, че тези декари не са записани в емлячната партида на общината. Общината де факто се изкара наследник на дядо ми при живи истински наследници и без законно основание. Общината издава смъртен акт но не променя собствеността му в емлячната партида и продължава да го води за данъкоплатец. Бих искал да попитам дали може да се намери някакъв начин да се заведе ново дело, в крайна сметка така и не разбрахме къде отидоха останалите 5.5дка
Благодаря
Ангел

Anonymous каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Mike Manning каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Anonymous каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Anonymous каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Anonymous каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Michelle Spencer каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
John Stoner каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Tommy Lukas каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Здравейте! Майка ми живее с приятеля си от както се помня, но без брак. Той почина май месец и единствен наследник е брат му. Въпросът ми е, майка ми има ли право на дял от къщата? По адресна регистрация се води там.

адвокат Антоанета Ненова каза...

Майка Ви не наследява починалия, т.к. не попада в кръга на наследниците по закона, а доколкото разбирам няма и завещание в нейна полза.

Anonymous каза...

Празнувайте Коледа с любовта на живота си. Предлагам ви да се свържете с Dr.AYO Той върна бившия ми приятел. Приятелят ми ме напусна и бях съсипана. Най-болезненото е, че бях бременна за него. Исках го обратно. Направих всичко по силите си, за да го върна, но всичко беше напразно, исках го обратно толкова много, заради любовта, която изпитвах към него, молех го с всичко, обещавах, но той отказа. Обясних проблема си на сестра ми и тя ми предложи да се свържа с магьосник, който може да ми помогне да направя магия, за да го върна обратно, нямах друг избор, освен да опитам. Изпратих съобщение до заклинателя, наречен Dr.AYO, и той ме увери, че няма проблем и че всичко ще бъде наред преди 72 часа. Той направи магията и изненадващо 72 часа по-късно приятелят ми ми се обади. Беше толкова изненадващо, отговорих на обаждането и всичко, което той каза, беше, че много съжалява за всичко, което се е случило, че иска да се върнем заедно. Каза също, че много ме обича. Бях толкова щастлива и отидох при него, така че отново започнахме да живеем щастливо заедно. Благодарение на Dr.AYO. ако сте тук и вашият любовник ви отказва или гаджето ви се е преместило при друго момиче, не плачете повече, свържете се с Dr.AYO за помощ сега.. Ето неговия контакт. WhatsApp: ИЛИ VIBERS +2347055691377, имейл: drayospell@gmail. com

Unknown каза...

ДОБЪР ДЕН, Уау, днес съм толкова щастлива да споделя житейския си опит, казвам се Наташар Браун от Обединеното кралство, толкова съм щастлива и благодарна на д-р Айо за страхотната му работа в живота ми, в миналото бях болна От 5 години ходя в болницата за преглед и в същото време нямам подобрение и това ме кара да се чувствам некомфортно и също ме кара да се тревожа за живота си, един ден, докато разглеждах интернет, попаднах съобщение, което говори за д-р Айо как той е помогнал на хората да разрешат някои здравословни проблеми и други неща, които привличат вниманието ми и събрах неговия контакт и се свързах с него и му обясних всичките си проблеми и той ми каза да не се тревожа за това ще се почувствам отново по-добре и ще имам добро здраве, той ми каза какво да правя, правя всичко след няколко дни по-късно започнах да виждам добрия резултат от страхотната му работа в живота ми и днес съм добре и щастлив, защото свободен съм по болест. ако се сблъскате с някакъв проблем в живота, можете да се свържете с д-р Айо за помощ, ето номера на whatsApp или viber +2347055691377 или имейл: drayospell@gmail.com

«Най-старите ‹По-стари   201 – 305 от 305   По-нови› Най-новите»