четвъртък, 28 февруари 2013 г.

Сделки между родители и деца

Запазена част от наследството

Дарение или продажба


   У нас битува разбирането, че даренията от родители на дете трябва да се избягват, защото могат да бъдат развалени. Следва да се има предвид, че даренията се развалят трудно. Основанията за отмяна на дарението са посочени в Закона за задълженията и договорите (чл.227) и това са опит за убийство от надарения на дарителя, набедяване в престъпление, недаване на издръжка.

Рисковете при дарението



са свързани с възможността наследниците по закон да поискат от съда възстановяване на тяхната "запазена част", която не трябва да се накърнява с дарения и завещания. Това е запазена от Закона част за хората, които имат родствена връзка помежду си - деца, съпруг, родители. Искът за възстановяване на запазената част може да се предяви в 5 годишен срок от откриване на наследството (смъртта на наследодателя).

Привидни (фиктивни) продажби


В практиката се предпочитат т.нар. фиктивни продажби, по които децата не плащат реално продажната цена. Законът обаче санкционира фиктивните сделки, наречени в закона - привидни, като ги обявява за нищожни. Тези продажби са оспорими. Така ако наследниците по закон или кредиторите на наследодателя могат да оспорят сделката пред съд. В случай, че докажат, че по тази сделка не е платена продажната цена, то продажбата може да бъде прогласена за нищожна. Тогава ще се приложат правилата за прикритата сделка – дарението.

13 коментара:

Анонимен каза...

Здравейте,
съпругата,ми пусна искова молба за развод,при което претендира за предоставяне ползуване на семейно жилище в полза на дедето.Същото е дарено от майка ми,преди брака ни,и не се води семейно жилище а 1/4 от дворно място.Можели да го вземе във такъв случай?

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Анонимен каза...

здр казвам се камелия бих искала да попиам понеже мъжут ми има малко проблеми с банката и иска да дари колата на мен. интересува ме ако ми я дари и след няколко години примерно и аз не мога да си платя кредитите могат ли да ми вземат колата.

Анонимен каза...

Когото едно къща и дарена от баща на сина и тои почине съпругата има ли дял от тази къща благодаря ви
предварително анелия

Анонимен каза...

Здравейте, майка ми има доста имоти и е на 77 год. Синът ми почина на 26 г. През 2010 г. Имам дъщеря, която живее в САЩ и която след смъртта на брат си се промени и прекрати връзка с мен. Аз имам втори брак от 16 г. Разведох се с първия си съпруг когато сина ми беше на 5 г. Когато беше на 15 г. майка му купи апартамент. Така през 2010г. аз и бившия ми съпруг ставаме наследници на апартамента. Той до скоро не знаеше за него и аз го давам под наем и плащам данъците. Сега майка ми и дъщеря ми искат да ме лишат от всичко което мога да наследя за да не го " оставя" на сегашния си съпруг ,(който гледа децата ми 10 г. в САЩ). Свързали са се с бившия ми съпруг, който също е в чужбина да му поискат да си вземе неговата половина от апартамента и да я прехвърли на дъщеря ми и той казал "добре". (Докато бях с него ме пребиваше). Мога ли да спася нещо да остане за мен? Катя Раева

А.Ненова каза...

При евентуално прехвърляне на собствеността на 1/2 ид.ч. от бившия Ви съпруг на дъщеря Ви, Вие ще останете собственик на 1/2 ид.ч., колкото притежавате и в момента в режим на съсобственост.

Анонимен каза...

Здравейте, моля за мнение относно следния казус. Баба и дядо имат син и дъщеря. На дъщерята е преписан някакъв имот който тя е продала преди години. На сина е преписана фамилната къща с прилежащия имот, не знам термина, но така е преписана, че ще бъде негова чак след смъртта на бабата и дядото. Какво ще се случи ако сина почине преди бабата и дядото? Дъщерята има ли право да предяви претенции към къщата и имота или наследници ще бъдат съпругата на сина или двете им деца? Благодаря предварително!

Unknown каза...

Криси.Здравейте,азсъм на 23 години и искам да се откажа от баща си ,който евентуално като почине ще ми остави огромни дългове.Как мога да се откажа от това си наследство по съдебен ред?.Благодаря

Unknown каза...

Криси.Здравейте,азсъм на 23 години и искам да се откажа от баща си ,който евентуално като почине ще ми остави огромни дългове.Как мога да се откажа от това си наследство по съдебен ред?.Благодаря

Колоди каза...

Здравейте,аз съм Ана Михайлова.Още през 1976г.моите баба и дядо закупуват апартамент в София срещу въздух. В днешни дни моята майка,която е единствен наследник дари въпросния апартамент на сина ми.Проблем няма, но се оказа, че мазето,което ползваме години наред никъде не е упоменато в нотариалните актове,в чертежи и др.документи.Или с две думи,ако утре сина ми реши да продава апартамента с мазето как ще стане.Незнаем каква е процедурата за узаконяване на това мазе,което така или иначе си е към апартамента може би дадено с някаква устна договорка между тогавашните съсобственици. Благодаря!

Unknown каза...

4 наследника сме на свекърва ми .Как мога да задаължа всеки да дава пари за нейното гледане и обгрижване понеже е на легло

Анонимен каза...

Здравейте адвокат Ненова, може ли да се построи жилищен блок на трритория, прилежаща на две землища различни. Едното район Левски, другото Кремиковци. Благодаря!!!

Анонимен каза...

Здравейте,моя роднина има проблем.Майка й почина,и остави наследствен апартамент.Наследник е само тя,но тъй като майка й е съжителствала с човек повече от 20год.но нямат брак той не иска да напусне жилището.Дори й пусна дело за част от жилището.Какво бихте ни посъветвали,по какъв начин да си влезе в апартамента,и след като нямат брак,нямат общи деца има ли право да претендира за част от апартамента в който са живяли преди смърта на майка й?